Zabava
21.11.2015.

Dečji pozorišni festival "Pozorište Zvezdarište"

Dečji pozorišni festival “POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE” je regionalni takmičarski festival koji predstavlja najbolja scenska ostvarenja u pozorišnoj produkciji za decu na području Srbije i zemalja u okruženju.

Inicijativu za održavanje festivala pokrenula je glumica Olivera Viktorović, novinarka Tanja Peternek Aleksić je smislila ime i u istoriju ušla kao “kuma festivala” a podršku su pružili i u stvaranju aktivno učestvovali i: Svetlana Velmar-Janković, Radmila Hrustanović, Željko Hubač, Nebojša Romčević…  Ideja je bila da se organizovanjem “Zvezdarišta” afirmiše i podstiče pozorišno stvaralaštvo za najmlađe i na taj način bar malo ispravi nepravda koja se ogleda u tretiranju kulturnih događanja za decu kao drugorazrednih, manje važnih.

I tako je, uz pregršt lepih želja, velike planove i mnogo entuzijazma započela priča o “Zvezdarištu”.   Festival je osnovan 2003. godine a osnivač je Gradska opština Zvezdara.

Festival je član Međunarodne mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ i Regionalnog pozorišnog centra za decu i mladu publiku EPICENTAR.  Od 2007. godine podržan je od strane Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda
.
Ciljevi festivala su: razvijanje i negovanje kulturnih navika kod dece i mladih i afirmacija vaspitno-edukativnog značaja pozorišta kao važnog kulturnog sadržaja i prostora u kome se na kreativan način dolazi do novih saznanja; podsticanje međusobnog upoznavanja, saradnje i razmene iskustava pozorišnih stvaralaca iz različitih sredina i stvaranje svojevrsnog foruma za razmenu iskustava, što će omogućiti bržu integraciju domaćih umetnika i pozorišta za decu u evropske i svetske tokove.

Festival je selektivnog i takmičarskog karaktera. Selektor festivala, od ukupnog broja prijavljenih predstava, nakon gledanja i stručne procene, poziva one najkvalitetnije.

NA “ZVEZDARIŠTU” SE IZVODE:
·         lutkarske, dramske/igrane i kombinovane forme;
·         predstave klasičnog teatra i predstave koje pripadaju novim pozorišnim tendencijama;
·         verbalni i neverbalni teatar (teatar senki, teatar pokreta, plesni teatar…),
·         predstave za decu svih uzrasta – od najmlađeg do predstava za tinejdžere.

Festival prate stručni žiri sastavljen od pozorišnih stvaralaca i dečji žiri (kao izraz poštovanja i uvažavanja mišljenja dece kao ciljne grupe kojoj je festival prevashodno i namenjen).

Stručni žiri dodeljuje 7 nagrada u kategorijama: najbolja predstava festivala, tekst, režija, ženska i muška uloga, dizajn i animacija lutke a dečji žiri dodeljuje 1. 2. i 3. nagradu za predstavu u celini. Nagrade stručnog žirija sastoje se od povelje i novčanog iznosa, a nagrade dečjeg žirija od povelje i opremljenog dečjeg likovnog rada. Od 2008. godine, dodeljuje se i nagrada publike.

U prvom planu, festival je namenjen deci i mladima a posredno i roditeljima, vaspitačima, nastavnicima (onima koji brinu o pravilnom i zdravom odrastanju dece preporučujući im kvalitetne kulturne sadržaje).

Sa ciljem da kulturni sadržaji budu dostupni što većem broju dece, ulaznice će se besplatno podeliti svim posetiocima, kao i deci iz domova i hraniteljskih porodica, deci iz izbegličkih kampova, deci sa posebnim potrebama, deci iz socijalno ugroženih porodica. Svi prateći program takođe su besplatni za sve posetioce.

PROGRAM FESTIVALA 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno