Zabava
17.11.2015.

Izložba "Svet slova" Silvane Ručnov

Izložba kaligrafije „Svedočanstvo neponovljivog trenutka - Svet slova'', Silvane Ručnov, biće otvorena u četvrtak, 19. novembra, u 13 časova, u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, Takovska 8. Uz svečano otvaranje izložbe biće organizovane radionice i stručno vođenje kroz postavku prilagođenu deci i mladima.

Lidija Seničar, urednik likovnih programa:

„Ideja da se stvaralaštvo vrsne umetnice Silvane Ručnov „Svedočanstvo neponovljivog trenutka" predstavi deci i mladima u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd, nametnula se kao logičan naredni korak u njenom petnaestogodišnjem radu i istrajnom proučavanju sveta slova, ali i kao suštinska potreba vremena u kom živimo. Deca i mladi XXI veka odrastaju u svetu u kojem je slika već poprimila višestruke funkcije, ali je potpuno zanemarena vizuelna pismenost kao suštinska potreba, jer su gledanje i uočavanje, a samim tim i razumevanje u potpunosti subjektivni procesi koji zavise od vaspitanja i obrazovanja pojedinca.

Potrošačko-digitalna era nameće nove izazove, novi životni ritam u kom mladi ljudi sa mnogo manje napora dolaze do potrebnih informacija, nego prethodne generacije. S druge strane „PISA" testiranje (Međunarodni program procene učeničkih postignuća) je pokazalo da veliki broj đaka iz Srbije nema sposobnost za čitanje i razumevanje napisanih tekstova. Da li smo civilizacijski ušli u ćorsokak ili je reč o paradoksu?

Kroz lepotu ispisanih slova Silvana Ručnov likovnim jezikom predstavlja odraz svog uma na papiru, razvijajući kod posmatrača znatiželju za odgonetanjem kaligrafskog zapisa. Živopisnim koloritom, akvarelskom sofisticiranošću, snažnim i sigurnim potezima, gotovo ekspresivnim, Silvanin svet slova predstavlja direktno i u potpunosti savremeno sredstvo prostorne i vremenske komunikacije. Ona vešto spaja istorijsko nasleđe sa svakodnevicom, šaljući nedvosmislenu poruku da je ideja o dostojanstvu čoveka, svakog pojedinca, usko vezana za pismenost.

Svedočanstvo neponovljivog trenutka je pozivnica i putokaz za sve koji posredno ili neposredno rade sa decom u školskom sistemu, motivacija koja bi mogla da unapredi obrazovno-vaspitnu praksu časova lepog pisanja; za svu decu i  mlade ljude, koji žele da otkriju tajne kaligrafije, da zavire u svet slova, da putuju kroz prostor i vreme, učeći i istražujući pisma drugih naroda, kako bi kalili svoj um, oštrili oko i konačno ovladali vizuelnom pismenošću uz vrsnog pedagoga - Silvanu Ručnov.''

Silvana Ručnov (1972):

Član je ULUPUDS-a od 2003. godine. U umetnosti kaligrafije je profesionalno aktivna od 2000. godine kao stvaralac, predavač i menadžer. Diplomirala na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Imala je četrnaest samostalnih izložbi. Učestvovala je na mnogobrojnim grupnim izložbama. Dobitnica je Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stvaralaštvo 2011. godine.

Posvećena je i kulturi slobodnog vremena u okviru koje je razvila i organizovala mnogobrojne radionice, projekte i programe za sve generacije od kojih su trenutno aktivni „Putovanje kroz pisma", „Graforelaks - Piši i Diši", „Škola kalirafije Silvane Ručnov", „Rukopis" , „Tematske radionice kaligrafije" i „Svet slova".

Uspešnu saradnju ostvarila je sa Narodnom bibliotekom Srbije, Hramom Svetog Save, galerijom „Singidunum“, Umetničkom galerijom „Stara kapetanija“ Zemun, Studentskim kulturnim centrom - SKC,  Hramom Sv. Aleksandra Nevskog,  Festivalom otvorenih ateljea - FOA, TEDx Novi Sad, Beogradskim letnjim festivalom - BELEF,  Dečjim kulturnim centrom Beograd.

Živi i radi u Beogradu.

Izložba će biti otvorena od 19. novembra do 3. decembra u Galeriji Dečjeg kulturnog centra Beograd. 
Ulaz je slobodan

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno