Praktična mama
21.05.2016.

Napravite sami – zanimljivi držači za nakit

Ne znate gde biste s nakitom? Zašto ne biste sami napravili držače?

Kasnite na poslovni sastanak. Odlazite do kutije s nakitom i izvlačite svoj omiljeni lančić... Samo što je on zapetljan sa svim drugim lančićima i morate ga otpetljavati dobrih 10 minuta da biste ga izvukli. Uštedite vreme i ukrasite svoj dom ovim predivnim držačima nakita.

Predstavićemo vam dve varijante, jednu koju možete obesiti na zid i drugu za sto ili policu.

Umesto slike – okvir s nakitom

Jednostavno i lako. Ako imate stari okvir za slike ili veći za fotografije – veoma jednostavno ga možete nameniti za nakit. Okvir možete i sami napraviti  s drvenim letvicama, pa ga presvući tkaninom ili ukrasnim papirom (nalepnicama). Ili pak možete i bez okvira  - u tom slučaju platno od jute samo zalepite na čvršći karton.

Materijali:

 • okvir
 • platno od jute (izrežite da odgovara okviru)
 • karton (izrežite da odgovara okviru)
 • super lepak ili pištolj za lepljenje
 • perlice, dugmići, kukice
 • dekorativno cveće

1. Ako planirate zašiti dugmiće i perlice za platno od jute, onda to prvo učinite. Isplanirajte gde ćete sve staviti i pazite da ostavite dovoljno razmaka da nakit ne bude prenatrpan. Isto tako pazite da ste ih dovoljno čvrsto zašili kako ne bi popucali pod čvršćim nakitom. Dugmiće i perlice možete i zalepiti na jutu, ali onda koristite posebno jak lepak, odnosno najbolje pištolj za lepljenje i to učinite nakon što ste jutu zalepili na karton.

2. Zalepite platno za karton.  Na vrh zalepite dekorativno cveće i po želji zalijepite još dugmića i perlica. Ostavite da se dovoljno suše, barem nekoliko sati.

3. Stavite karton u okvir, okačite svoj nakit (lančiće, narukvice, naušnice, trake za kosu...) i gotovi ste!

Ukrasno drvce za nakit

Od kartona možete jednostavno napraviti ukrasno drvce za sto ili policu.

Materijali:

 • čvršći karton
 • makaze ili skalpel
 • boja
 • pištolj za lepak ili super lepak
 • bušač za papir (ili neki odvijač ili nastavak od bušilice za bušenje rupa)

1. Nacrtajte šablonu na karton. 

2. Izrežite drvca i posebnu pažnju obratite na proreze na drvcima – na jednom na vrhu, na drugom na dnu. Prorezi moraju biti tek toliko široki da jednog utaknete na drugi (širine kartona) – ne smeu biti preširoki i "plesati". Na drvcima probušite i rupe. Najakše i najurednije će vam biti ako se poslužite kancelarijskim bušačem za papir. Mada možete iskoristiti i nekakav šiljasti odvijač (šarafciger) ili neki nastavak koji se utakne u bušilicu.

3. Spojite dva dela drvca, nataknite jednog na drugi. Ako ste pravilno nacrtali i izrezali drvce će stabilno stajati na stolu. Ako ne odgovara baš – to znači da vam je jedan od izreza previsok ili prekratak, ili pak preuzak pa ne ide do kraja.

4. Pištoljem za lepljenje ili super lepkom, svejedno lagano pričvrstite drvce na mestu gdje se spajaju dve polovine. Po želji obojite karton. I drvce je spremno za kačenje naušnica, broševa, nakita za kosu...

izvor/foto: zena.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno