Mali kreativac
04.02.2018.

Napravite vrt u tegli

Pravljenje terarijuma pomoći će deci da shvate kurženje vode u prirodi i nauče kako se neguju biljke. Vi uradite posao koji zahteva korišćenje makaza i skalpela, a njima prepustite ostatak posla. 

Biće vam potreban plastični balon od vode ili šira flaša čiji vrh možete iseći, pa ga nakon punjenaja ponovo vratiti. Možete korisititi i staklene tegle ili manje akvarijume koji imaju uži vrh. Zatim, trebaće vam krupniji kamenčići, malo peska, zemlja za cveće, semenke za biljke, stare novine, flaša sa pumpicom za rasprskavanje vode. 

Od novina napravite fišek sa širim otvorom i zalepite ga selotejpom da se ne bi otvarao. Stavite ga na vrh balona i prvo ubacite kamenčiće, potom malo peska i onda zemlju. Ukoliko punite teglu ili akvarijum, fišek vam neće biti potreban. Možete koristiti drvenu varjaču da lakše sipate kamenčiće, pesak i zemlju. 

Navlažite zemlju vodom, dodajte seme biljaka po vašem izboru, pa potom ponovo dodaje manji sloj zemlje i naprskajte vodom. Ukoliko ste punili flašu, sada poklopite ponovo sa delom koji ste odsekli, zalepite selotejpom i ostavite na sunčano i toplo mesto da bi biljke što pre počele da rastu.

Svaki drugi dan prskajte sa malom količinom vode. Pošto su semenke u poluzatvorenoj plastičnoj boci, imaće dovoljno vlage pa nije potrebno zalivati ihsvaki dan jer bi mogle da istrule. Pre zatvaranja flaše možete postaviti i manje figurice životinja koje će izgledati lepo kada bilje počnu da rastu. Nakon toga samo nastavite da negujete vaš mali vrt. 

 

foto: janelle-hewines-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno