Mali kreativac
12.11.2017.

Kutija za jaja je sjajna igračka

Ne bacajte prazne kutije od jaja, zabavite se i napravite od njih korisne stvarčice. Pored toga što ćete se zabaviti s klincima, naučićete ih kako da recikliraju i koriste već upotrebljene predmete i ambalažu.

Uz predloge koje vam donosimo, vaše dete učiće o bojama, štednji novca, ali i o negovanju biljaka. Pusitite ga da boji, da lepi i ukrašava, a vi se pobrinite za ono što treba iseći makazama i skalpelom.

Napravite buketić
Dekorišite sobu buketićem cveća koje podseća na divlje makove. Biće vam potrebna jedna ili dve kutije od jaja, makaze, tempere ili vodene boje, četkice, samolepljivi kolaž papir, lepak i zelene slamčice.
Iskrojite čašice od kartona za jaja i nepravilno isecite ivice, kako bi što više ličile na latice. Dno probušite makazama, pa kroz njega provucite vrh slamčice a potom ga savijte sa unutrašnje stane i zalepite. Male pompone napravite od vate ili vunice i zalepite ih u unutranjost cveta.  Temperama ili vodenim bojma objite cvet iznutra i spolja, i ostavite da se dobro osuši. Cvetiće složite u vazu ili ih spojte mašnicom u boji i zakačite da vise u omiljenom kutku sobe.

Igrajte se bojama
Razdvojte poklopac od donjeg dela kutije za jaja, pa svaku čašiću ofarbajte različitom bojom i ostavite da se dobro osuši. Sakupite sitne igračke i figurice, pa ih rasporedite po bojama. Kasnije možete da se takmičilei koiko figurica može da smeste u kutijice za jedan minut.

Napravite kutijice za sitninu
SItnina koja vam je preostala čuvajte na jednom mestu, u čašici od jaja koju ste ofarbali u detetovu omijenu boju. Čašicu smestite u hodnik, na vidno mesto u kuhinji ili na radni sto, dete će brzo steći naviku da u nju ubacuje sve metalne novčiće na koje naiđe.

Oživite razne bubice
Opremite se temperama, flomasterima i sitnim dugmićima, pa napravite pauka, bubamaru, gusenicu ili neku drugu veselu bubicu. Oči pravite od dugmića ili ih isctajte flomasterom, a za nožice koristite četkice starih istrošenih  maskara koje ste prethodno dobro oprali.

Počnite da gajite cveće
Od čašica za jaja napravite mini-saksije, pa na svakoj flomasterom ispišite ime biljke koju ćete u nju zasejati ili zasaditi. Kupite seme peršuna, vlašca, bosiljka ili nekog drugog začina, a možete i da zasadite male kaktuse. Napunite školjkice zemljom, poređajte ih na plastičnu tacnu, navlažite i ubacite semenke. Pratite rast i razvoj vaše male bašte i učite dete da brine o njoj i zaliva je.

Ukrasite dom cvetnim venčićem
Na kartonu šestarom iscrtajte dva velika kruga, pa iskrojite prsten i obojite ga. Cvetiće napravite od čašica za jaja, s tim da možete da ih ostavite cele ili da ih secnete na nekoliko mesta kako biste dobili latice. Obojite ih u različite boje i zalepite na prsten. Ovaj venčić iskoritite kao ukras, ram za ogledalo ili fotografiju. 

foto: parents.com/fun/arts-crafts

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno