Mali kreativac
20.10.2021.

Najbolja zabava za kišne dane

Ako ste proteklih nedelja tokom šetnje nakupili dovoljno kestenja, šišarki, žireva, suvih listova, mahovine, osušene kore drveća i ostalih darova prirode, svratite u najbližu knjižaru po boje, lepak i šarene papiriće i imaćete sve što vam je potrebno za najbolju zabavu ikad.  Kad se popodne svi okupite, umesto pred TV sedite za trpezarijski sto i bacite se na izradu originalnih jesenjih ukrasa. Evo nekoliko ideja koje mogu da vam posluže kao inspiracija za nova umetnička dela. Kad završite, napravite kućnu izložbu.

1. Bajkovita šuma
Osim kamenčića, grančica, mahovine i kore od drveta, porteban vam je i manji akvaijum ili staklena činija.
Grančice i kamenčiće obojite akrilnim bojama ili temperama i ostavite ih da se dobro osuše, pa slažite prvo kamenčiće, potom mahovinu, obojene grančice, žireve i šišarke. Ne morate se zadržati samo na elementima koje ste našli u parku. Možete dodati i figurice zivotinja i minijaturnog drveća, dobićete bajkovitu šumu u malom.

2. Porodica ježića
Od šišarki različitih velična i od kolor papira ili čvršćeg platna napravite ove male, ljupke ježiće. Veoma je jednostavno... Dovoljno je da iskrojite njuškice i uši i da ih zalepite ih na vrhove šišarki. Ako žečite da vaši ježići budu jedinstveni, ofrabajte ih u omiljene boje i unesite radost u sobu vašeg deteta.

3. Šarene grančice
Delove grančica obavijate vunicom u boji, a prostor između pokrijte akrilnim bojama i temperama. Rasporedite ih po plitkim staklenim čašama, ili na njih vežite šarene končiće različitih dužina pa ih okačite da vise sa lustera, ručki ormarića ili sa prozora.

4. Otisci od lišća
Lišće različitih oblika može da vam posluži za ukrašavanje ešarpi, jednobojnih dukseva ili pantalona. Listiće prefarbajte bojom za tkanine, položite ih na odeću i nežno pritisnite kako bi se otisak lisata pravilno ocrtao. Ostavite da se osuši, pa potom uklonite ostatak listića.

5. Kromatografija
Ovaj eksperiment namenjen je nešto starijim školarcima, ali svakako treba da se sprovodi samo uz roditeljski nadzor.

Korićšenjem običnog alkohola i papirića od kesica čaja ove predivne boje jeseni mogu sa lišća da se prebace na papir. Pored listića, trebaće vam prazne kesice od čaja, staklene teglice ili čaše, alkohol, drveni štapići, avan, ili nešto drugo za mrvljenje listova, kao i jedna veća posuda u koju ćete stavljati tegle.
Lišće podelite po bojama i fino ih usitnite, pa ih stavite u tegle i prelijte alkoholom. Tegle poređajte u veću staklenu posudu pa je napunite vrelom vodom koja će podstaći oslobađanje boja.

Prazne kesice od čaja izrežite na tračice širine oko 2 cm. Oko drvenih štapića ili olovaka zavijte jedan kraj tračice i pričvrstite ga selotejpom, a drugi ostavite da slobodno pada u alkohol sa lišćem. Ostavite da prenoći, najbolje na terasi zbog isparavanja alkohola, pa ćete narednog dana dobite tračice u bojama jeseni.

foto: parents.com/crafts

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno