Mali kreativac
13.11.2016.

10 zabavnih načina za učenje brojeva

Deca najbrže uče dok se igraju, a čak i matematika predstavljena na ovaj način, kroz zanimljive igrice, može postati omiljena, samo treba da je tako i prestavite deci od malena. Prenosimo 10 načina na koje možete pomoći svom mališanu da savlada brojeve i zavoli matematiku od najranijih dana. 

 

1. Lego i čaše

Sve što vam je potrebno su plastične providne čaše, marker i lego kocke. Ako deca vole lego, voleće i da uče brojanje sa lego kockama.

Ispišite brojeve koje učite na čašama, na primer od 1-10 i učite ih da broje lego i da ubace u svaku čašu potrebnu količinu kocaka. Malo stariji mogu da uče i sabiranje ili množenje tako što ćete na primer spojiti 5 kocaka i onda u čašu broj 10 ubacivati 2 puta po 5 spojenih kocaka.

2. Drvo za sabiranje do 12

Napravite ovo zanimljivo drvo i uživajte u sabiranju. Potreban vam je karton, dve kocke i plišane loptice ili dugmići. Isecite karton tako da napravite stablo i krošnju. Krošnju koristite za plodove, a u stablu obeležite dva mesta za kocke i između njih upišite znak za sabiranje. U dnu stabla napravite prorez kroz koji će prolaziti kartonska traka na kojoj su ispisani brojevi od 2 do 12. Bacite kockice i zatim ih postavite na svoje mesto. Na krošnju zakačite onoliko plodova koliko pokazuju kocke a zatim krajnji rezultat obeležite trakom.

3. Brojanje sa perlicama

Pripremite dekorativnu žicu u više boja i perlice u istim bojama. Obeležite vrh ove žice sa brojevima koje učite. Dajte detetu da niže perlice tako što će uskladiti boju i nanizati onoliko perlica koliko je i napisano na žici.

4. Brojevi i štipaljke

Zabavite se i učite brojeve samo uz pomoć kartona i štipaljki. Isecite karton u obliku brojeva. Na svaki karton tj. broj, dete neka kači tačno toliko štipaljki.

5. Papirni prsti

Iscrtajte obe detetove ruke na papiru a zatim isecite papir. Zalepite ga tako da dlanovi budu fiksirani a prsti slobodni. Ispišite matematičke zadatke sabiranja i oduzimanja do 10. A dete neka uči na papirnim prstićima tako što će da ih ispruži ili savije.

6. Stavi tačan broj u korpicu za kolače

Ova igra je dobra i za razvoj fine motorike i za učenje brojeva. U papirnim korpicama upišite brojeve. A zatim dajte zadatak detetu da kuhinjskom hvataljkom ubacuje onoliko plišanih loptica koliko pokazuje broj u korpicama. Za ovu igru umesto hvataljske možete koristiti i štipaljku i neke druge elemente koje imate u kući.

7. Brojevi na kašičicama

Za ovu igru su vam potrebna dva seta plastičnih kašičica. Jedan set providnih i jedan belih. Na belim kašičicama iscrtajte tačkice, a na providnim brojeve. Učite tako brojeve spajajući prave kašičice.

8. Pronađi ispod broja

Igrajte se igre sakrivanja. Za ovu igru su praktični plastični delovi kinder jaja. Na svakom delu napišite broj tako da imate ili ukupno od 1-10 ili do 20 poklopaca. Poređajte ih redom a zatim u neki od njih sakrijte traženu figuru. Govorite detetu ispod kog broja je tražena figura. Ili dete može da sakrije figuru a vi govorite koje polje želite da vam dete otvori kako bi je našli. 

9. Stavi čep na pravo mesto

Iskoristite razne čepove koje imate u kući kako biste sa detetom učili brojeve. Svi čepovi moraju da budu različite veličine, boje i broja. Iscrtajte polja na kartonu za svaki čep i isto to polje obojite bojom čepa i obeležite brojem čepa. Dete če imati zadatak da uz pomoć veličine, boje ili broja nađe mesto čepu.

10. Parkiraj na pravi broj

Ako je dete ljubitelj automobila evo idealnog načina da ih iskoristite za učenje brojeva. Napravite parkig prostor za automobile i obeležite ga brojevima. A zatim obeležite automobile sa po jednim brojem. Dete će imati zadatak da posle igre stavi svaki auto na odgovarajuće parking mesto.

izvor: najboljamamanasvetu.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno