Mali kreativac
30.03.2016.

Napravite klincima domaći plastelin

Deca su mali kreativci. Za njih sve se može pretvoriti u igračku, a ništa ne podstiče dečju maštu i razvija finu motoriku kao masa za modeliranje. Mase za modeliranje, odnosno plastelin, mogu biti prilično skupi, ali vi je sami možete brzo, jednostavno i jeftino napraviti od sastojaka koje verojatno imate kod kuće.

Ovako napravljeno testo za igru, u zavisnosti od recepta, može se kuvati ali i ne mora. Čuva se po pravilu u pokrivenoj plastičnoj posudi ili dobro zatvorenoj plastičnoj vrećici. Napravljeni se oblici mogu osušiti, naknadno bojiti, lakirati...

Obojena masa za modeliranje

Potrebno je: 

1 šoljica vode
1 kašičica biljnog ulja
1/2 šoljice soli
1 kašičica vinskog sirćeta (za poboljšanu elastičnost i duže trajanje)
boja za hranu (po mogućnosti intenzivnija gel boja)
1 šoljica brašna
po želji - nekoliko kapi glicerina (dodaje više sjaja)

Pomešajte vodu, ulje, so, vinsko sirće i boju u posudi i zagrejte na šporetu. Sklonite sa ringle i dodajte brašno. Promešajte, a onda mesite dok ne postane glatko. Zbog vinskog sirćeta ovo će testo stajati 6 meseci ili duže i biti dosta elastičnije. Nakon igre testo ostavite u hermetičku posudu ili izvakumirajte u kesici.

Nekuvana masa za modeliranje

Potrebno je: 

1 šoljica hladne vode
1 šoljicasoli
2 kašičice biljnog ulja
Tempera boje ili boja za hranu
3 šoljice brašna
2 kašičice kukuruznog škroba (gustina)

U posudi pomešajte vodu, so, ulje i dovoljno tempera boje ili boje za hranu kako bi boja bila intenzivna. Postupno dodajte brašno i kukuruzni škrob dok smesa ne postane kao testo za hleb. Tada je testo spremno za igru. Čuvajte pokriveno.

izvor: zena.hr

foto: imageneseducativas.com, pequeshop.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno