Mali kreativac
18.09.2015.

Originalne ideje za pametnu igru sa plastelinom

Gnječenje i mešanja plastelina pomaže detetu da se opusti, pomoću izrade raznih oblika učiće o razmeri i veličini što će mu pomoći  u razvoju fine motorike. Umesto da ga kupite, donosimo vam savet kako sami možete napraviti plastelin

Plastelin je dostupan u radnjama sa igračkama i marketima međutim, ne samo da je zabavno napraviti vlastiti nego i štedi novac. Imaćete velike količine, a ako ga držite u zatvorenoj posudi u frižideru, trajaće mesecima. Jednostavnom metodom prikazanom u nastavku izradićete elastični plastelin, a lavanda, odlučite li se upotrijebiti je, daće prekrasnu aromu dok se dete igra plastelinom.

Uverite se da je plastelin hladan pre nego što ga date detetu, a zatim se zabavite gnječeći i igrajući se plastelinom. To može biti sve što dete želi učiniti prvi put, ali jednom kad se navikne na to, pokažite mu kako može napraviti kuglice i crviće koje može pokušati učiniti vijugavima. Zatim možete napredovati prema uporabi valjka za testo i kalupa za keks; mogli biste pomoći detetu da propusti plastelin kroz gnjavilicu za beli luk. 

Zabavne igre s plastelinom

Možete napraviti svakojake oblike. Pokušajte plastelin formirati u oblik ježa recimo,  a zatim zabodite mnogo prerezanih slamčica umesto bodlji i napravite plastične oči ili ih jednostavno označite olovkom. 

Još jedna zabavna aktivnost je odlazak u šetnju u prirodi tokom koje ćete skupljati perje, cveće, lišće i kamenčiće i sve drugo što pronađete. Zatim sve zabodite u kuglu plastelina.

Mogli biste napraviti jaja od plastelina i staviti ih u držače za jaja, pa se pretvarati kako ih jedete. Možda će vam biti potrebno nekoliko pokušaja kako bi jaja bila odgovarajuće veličine, ali porazgovarajte o tome sa svojim detetom: "Ovo je jaje preveliko za čašicu", "Ovo je jaje premaleno" i tako dalje.

Kako napraviti vlastiti plastelin?

Pomešajte šoljicu običnog brašna, pola šoljice soli i 2 kašičice tartara. Zatim dodajte 2 šoljice vode i 2 kašičice ulja. Ako želite, možete dodati nekoliko kapi prehrambene boje i ulja lavande za aromaterapiju. Kad se svi sastojci dobro povežu, stavite smesu u mikrotalasnu pećnicu i zagrevajte na najjačoj temperaturi jedan minut. Promešajte, a zatim ugrejte još jedan minut. Plastelin treba da postane rastegljiv i pregust za mešanje. Možda ćete morati da ugrejete smesu još 30 sekundi. Umesite smesu temeljno dok plastelin ne postane vrlo gladak. 

Nemate mikrotalasnu pećnicu?

Ako nemate mikrotalasnu pećnicu, zagrete smesu u šerpici na blagoj temperaturi mešajući neprestano dok plastelin ne postane rastegljiv i pregust za mešanje. 

Što vam je potrebno?

- plastelin
 

Bilo što od sljedećeg:
- valjak
- kalup za testo
- preša za luk 
- slamke
- plastične oči
- perje
- lišće
- cveće
- kamenje

Pozitivni učinci

Umiruje
Zna se da miris lavande ima umirujući učinak na mozak, pa bi se vaše dete moglo umiriti ako ga udiše. Sam  čin gnječenja i mešanja plastelina takođe može pomoći detetu da se opusti.

Uči o veličini
Izrada jajeta odgovarajuće veličine kako bi odgovaralo držaču za jaja naučiće vaše dete o razmerama i veličini.

Poboljšava spretnost
Valjanje, rezanje i stavljanje predmeta poput slamki u plastelin pomoći će detetu da razvije veštine fine motorike.

izvor: klokanica.hr

foto: nadlanu.com, bride.wannabemagazine.com, lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno