Mali kreativac
15.12.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Kreativni ukrasi na novogodišnju jelku

Nova godina nam je sve bliža, a tako i školski raspust i uskoro ćete morati pronaći zabavu koja će okupirati vašu decu. Jedan od načina da ih angažujete je da vam pomognu u izradi novogodišnjih ukrasa. Ovo će biti odlična zanimacija ne samo za decu već i za odrasle. Evo nekoliko ideja:

Potpourri kuglica (kuglica od vunice i mirišljavih latica ruža ili drugog sušenog bilja) 

Sastojci:
tekući lepak
vunena nit dužine 1 m
mali okrugli balon
plastična posuda
ukrasna mašna
potpourri sa većim komadima
novine
pištolj za vruć lepak 

Uputstva:

Napumpajte balon do razmera otprilike 7,5 cm. Prekrijte radnu površinu novinskim papirom i iznad njega okačite balon. U plastičnu posudu ulijte tekući lepak i u to umočite vunenu nit. Nit omotajte oko balona, sve dok ujednačeno ne pokrijete ceo balon. Možete imati mesta na kojima će se videti balon, ali pripazite da nijedno nije tako veliko da komad potpourrija ispadne van.

Ostavite preko noći da se prosuši. Probušite balon i izvucite ga. Odrežite nekoliko niti kod vrha kugle. Ugurajte potpourri kroz otvor. Uz pomoć pištolja za vruć lepak zatvorite stranice. Ukrasite mašnom i od žice napravite malu kukicu kojom ćete okačiti kuglicu.

Božićni nakit sa perlama

Napravite jednostavan uzorak i isprobavajte razne dizajnerske varijacije jednostavnim zavrtanjem ukrasa – možete napraviti jednostavan nakit koji izgleda poput školjke, kristalne spirale, cveta ili kaveza.

Sastojci:
3 malo tvrđe žice  (za jedan ukras)
različite perlice – na vama je da odaberete boje

Uputstva:

Uzmite tri žice i sve ih savijte na pola pa spojte krajeve.  Krajeve usmerite prema gore pa na žice sada stavite perlice. Za ovde prikazane ukrase smo koristili po 18 perlica na svakoj žici.

Boje i redosled stavljanja perlica odredite sami (npr. stavite po 2 perlice od svake boje ili stavite dve plave perlice, pa jednu prozirnu i to ponavljajte..). Na kraju svake žice ostavite slobodno oko 1,5 cm i krajeve pričvrstite uvijanjem. 

Za kavez savijte oba kraja ukrasa i pritisnite ga prema sredini sve dok se niti žice ne razdvoje i formiraju kuglu. Preko sredine stavijte još jednu žicu na koju ćete nalepiti malu ptičicu.

Spirala je uvodna figura za školjku i cvet. Kako bi dobili spiralu uzmite oba kraja ukrasa i uvijajte ih čvrsto dok ne dobijete spiralu.

Školjku ćete dobiti iz spirale tako što lagano otpustite oba kraja ukrasa, okrećući ih u suprotnom pravcu od onog kako ste zavrnuli spiralu. Istovremeno lagano stisnite ukras prema dole kako bi dobio oblik školjke.

Cvet ćete formirati iz spirale, tako da ga prititiskate prema sredini kao za kavez uz lagano odvrtanje spirale kako bi se lakše otvorila. Videćete kako se latice počinju formirati, iako ukras još ima oblik kugle. Prstima stisnite vrh i dno zajedno i dobićete cvet.

 

Ukras sa Deda mrazom

Sastojci:
crvena plastična kuglica za jelku 
akrilna boja za bojanje
štapići za uši
nacrtane oči od papira
vata
lepak

Uputstva:

Uz pomoć štapića za uši i boje nacrtajte lice Deda mraza. Ostavite da se boja osuši. Zalepite oči. Otkinite komadić vate i zalepite ga na gornji deo kuglice kao kosu. Ostatak vate zalepite na donji deo lica i malo istegnite prema dolje da izgleda kao brada. Ostavite sve da se osuši i vaš ukras je gotov.

izvor/foto: zena.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno