Vešte ruke
06.03.2021.

Napravite najlepše uspomene od otisaka bebinih šačica i stopalca

Samo roditelji znaju koliko deca brzo rastu od prvog dana, koliko svaki dan napreduju, što se najbolje može videti po fotografijama. Za to služe i druge male uspomene, koje nakon samo nekoliko meseci mogu da pokažu ogroman napredak vašeg mališana i koje će mu, jednog dana kad poraste, biti sjajan podsetnik na bebeće dane. 

Mnoge mame čuvaju prvu bebinu odeću, prve cipelice, prve igačke, a danas su veoma popularni otisci stopala ili šačica. Ako ih uramite, biće sjajna dekoracija bebine sobe. Na tržištu svakako možete naći dosta setova  u kojima se nalaze masa za otisak i ram u kojem ima mesta i za bebinu fotografiju. Međutim, ako preferirate "uradi sam" ideje, evo jedne zanimljive i jeftine. Vredi pokušati.
Smesu za otisak možete napraviti od gline, ali i od 1 šolje sode bikarbone, 1/2 šolje gustina i 3/4 šolje tople i prehrambenih boja. 

Pomešajte prvo suve sastojke, pa potom dodajte vodu i kuvajte na laganoj vatri dok ne dobijete smesu koja nalikuje na gusti pire-krompir. Potom je istresite na glatku podlogu, ostavite da se prohladi, pa mesite dok ne postane kompaktna. Rastanjite je oklagijom i formirajte krug ili željeni oblik.
Kada utisnete bebinu šačicu ili stopalce, isecite višak mase oko ivica otiska ili ostavite celu masu sa otiskom u sredini. Stavite je na poslužavnik prekriven pek-papirom i sušite na hladnom mestu, najmanje 24 sata. Ako nije suvo sa obe strane, okrenite i ostavite još neko vreme. 

Još jedan način čuvanja bebnog otiska je slikanje mastilom. Ovakav otisak takođe možete uramiti i kombinovati sa fotografijom, a možete i kroz svakih mesec-dva da na većem papiru stavljate jedan uz drugi i ponavljati to do bebine navršene prve godine kako biste dobili "otiske koji rastu", pa ih uramiti nakon toga. 

Možete koristiti belu boju na tamnom papiru ili crnu boju tj. specijalno mastilo za ovu namenu, na beloj podlozi. Korišćenjem drugih boja možete praviti različite šare ili oblike sa bebinim stopalima i šakama, dodati omiljeni citat ili bebinu prvu sklopljenu rečenicu i potom sve uramiti. Ovo je dobra ideja i ako imate više dece pa možete iskombinovati njihove otiske ili dodati i svoje za porodučnu uspomenu.
foto: pexels, anestforallseasons.blogspot.com, projectsbyjess.blogspot.com, pinterest

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno