29.08.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Novi izgled dečje obuće

Početak školske godine kao po pravilu rezervisan je za kupovinu nove obuće i odeće za klince. Pored knjiga, pribora i rančeva, garderoba je dodatna stavka na spisku za kupovinu.

U ovom tekstu donosimo vam interesantnu ideju kako da uz malo mašte i boje osvežite izgled platnenih cipela i patika koje će svakako biti veoma originalan odevni detalj za vaše klince i njihove prve školske dane. Obojite kraj ovog leta i obuću vaših mališana autentičnim detaljima.

Evo šta će vam biti potrebno:

-papir za pakovanje hrane (tzv. „masni papir“)
-platnena obuća koju ćete oslikavati
-običan papir za kopiranje
-olovka
-skalpel
-daska za sečenje kao podloga za isecanje papira
-papirni ubrusi
-pegla ( po mogućstvu mini pegla)
-fabrička ili akril boja
-četkice za bojenje

Krenite sa iscrtavanjem različitih oblika i formi koje ćete kasnije preslikati na obuću. Vodite računa da figurice budu odgovarajuće veličine kako bi stale na predviđene površine na obući. Unapred isplanirajte i isprobajte veličinu figurica i mesto na cipelama koje ste za njih predvideli.

Takođe, najbolje je da iscrtavate jednostavnije oblike koji neće biti suviše komplikovani za kasnije apliciranje.

Sada komad papira za kopiranje na kom ste iscrtali šemu prislonite na „masni papir“ tako da je „masna strana“ okrenuta na dole. Pažljivo skalpelom pratite ivice iscrtanih figurica i odstranite višak isečenog papira.

Papirni ubruse stavite u donji deo cipele u prostor za prste da bi bio čvršći i lakši za apliciranje šeme. Za ovu namenu možete koristiti i parče bilo koje tkanine ili čarape.

Položite šemu na cipele tako da „masni deo papira“ ide na cipelu,. Potrebno je da pažljivo i kratko zagrejete gornji deo papira peglom (najbolje bi bilo mini peglom ukoliko je posedujete jer je najlakša za rukovanje u ovom slučaju) da bi se papir lagano „zalepio“ za cipelu i tako vam omogućio komfornije nanošenje boje bez greške.

Nanesite akrilnu boju čestkicom u ravomernom sloju. 

Kada se boja dobro osuši pažljivo skinite papir sa obuće.

Ukoliko na  obući ostanu tragovi od papira koji se prepeglali, na taj deo prislonite malo običog papira i pređite peglom kako bi papir upio vosak. 

izvor/foto: ehow.com (originalni tekst

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno