19.06.2014.

5 prirodnih proizvoda za čišćenje u kući

Evo nekih ideja kako čistiti sa prirodnim proizvodima za one koji žele da redukuju korišćenje hemikalija u svojoj svakodnevici. Koristićete proizvode koje već imate u svojoj kuhinji, i koji vam svakodnevno služe za spremanje hrane, ali takođe imaju i magična svojstva koja će vam pomoći u uklanjanju nečistoća u stanu.

SO

1. Kašičica soli za zapušene odvode
Nakon što ste dodali so u odvode spajte veliku količinu vrele vode koja će je odvesti kroz cevi i pročistiti ih

2. Kašičica soli za odmašćivanje tiganja
Pospite so po masnom sudu i snažno istrljajte sunđerom za sudove. Na ovaj način možete i odmašivati rernu dok je još topla, i potom oribati na sličan način mokrim sunđerom.

SIRĆE

1. Sirćetom možete izbeliti fuge u kupatilu.
Umočite staru četkicu za zube u sirće i time trljajte zaprljane fuge. Potom obrišite vlažnom krpom. Ponavljajte proces dok fleke ne nestanu.

2. Uklonite neprijatne mirise u kuhinji
U metalnu posudu sipajte sirće i ostavite u mikrotalasnoj pećnici da se dobro zagreje. Ili nalijte u posudu u kojoj ste spremali hranu i ostavite na ringli da proključa. Na sličan način možete ukloniti i mrlje u posudama za spremanje kafe i čaja. Sipajte sirće u posude, ostavite na ringli da proključa, potom ostavite da odstoji preko noći pa isperite.

SODA BIKARBONA

1. Mrlje od kafe i čaja iz šolja takođe možete otkloniti soda bikarbonom.
Sipajte u zaprljanu posudu sodu bikarbonu i vodu u razmeri 1:2 i ostavite da odstoji preko noći. Ujutro oribajte sunđerom i isperite.

2. Izbelite veš
Da biste uklonili mrlje sa veša i izbeleli ga, dodajte kašiku sode bikarbone u prašak pre pranja.

LIMUN

1. Mrlje od kamenca na sudoperi i drugim površinama možete otkloniti tako što ćete polovinom limuna trljati preko površina zahvaćenim kamencom.

2. Limunovim sokom možete ukloniti i miris koji određena vrsta hrane ostavlja na rukama, kada ljuštite luk ili spremte ribu.

3. Za ekstra zamašćene površine i posude, dodajte malo limunovog soka u uobičajeni deterdžent za pranje sudova.

MASLINOVO ULJE

1. Koristite kapljicu ulja na čistoj, pamučnoj krpi za visoki sjaj vaše kozne obuće. Nemojte preterati sa količinom, jedna kapljica je dovolja na obe cipele.

2. Uklonite nalepnice sa raznih površina na ovaj način. Ali, budite oprezni ako ih uklanjate sa kartonskih površina ili drugih materijala koji mogu da upiju ulje i na taj način stvore mrlju.

3. Metalne predmete možete uglancati i dati im visoki sjaj sa kapljicom maslinovog ulja i pamučnom krpom.

izvor/foto: wikihow.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno