Trudnoća
24.04.2014.

Terapija matičnim ćelijama poboljšava funkciju srčanog mišića

S obzirom na to da kardiovaskularne bolesti, kao što su infarkt i kardiomiopatija, predstavljaju najčešći uzrok smrtnosti u zemljama Evrope i Amerike, poslednjih godina urađene su brojne eksperimentalne i kliničke studije o upotrebi matičnih ćelija u njihovom lečenju.
Na laboratorijskim životinjama dokazano je da one regenerišu srčani mišić i obnavljaju srčanu funkciju nakon infarkta. Mehanizam delovanja nije do kraja odgonetnut, ali se pretpostavlja da matične ćelije indukuju stvaranje novih krvnih sudova i stvaraju ćelije srčanog mišića.
Nova studija pokazuje da matične ćelije direktno ubrizgane u srčani mišić pomažu u lečenju.
- Naši rezultati pokazuju da je tretman matičnim ćelijama bezbedan i da dovodi do poboljšanja stanja u odnosu na placebo grupu, kaže dr Anders Bruun Mathiasen, istraživač na Univerzitetskoj bolnici u Kopenhagenu.
On je dodao da otkriće može imati veliki značaj za ljude koji boluju od ove česte i smrtonosne bolesti. Tokom istraživanja , naučnici su ubrizgavali matične ćelije iz koštane srži , stromalni ćelije mezenhimalnog porekla , direktno u srčani mišić pacijenta koji boluju od ishemijske bolesti srca.
Šest meseci nakon tretmana, pacijenti koji su primili terapiju matičnim ćelijama osetili su poboljšanje stanja u odnosu na pacijente koji su primili placebo
- Ova procedura zahteva upotrebu lokalne anestezije i može se reći da je to tretman koji obećava , za pacijente koji nemaju druge opcije, rekao je dr Mathiasen.
Iako već postoje terapije koje su dostupne pacijentima sa ishemijskom bolesti srca, one ne pomažu svima , a mnogi pacijenti nastavljaju da se osećaju umorno, da imaju kratak dah i da im se nakuplja voda u ekstremitetima.
Prethodna istraživanja pokazala su da stromalni ćelije mezenhimalnog porekla mogu da stimulišu i regenerišu različite vrste tkiva, uključujući srčani mišić. Dr Mathiasen je izjavio da u slučaju ishemijske bolesti srca, terapija funkcioniše tako što olakšava nastanak novih krvnih sudova i srčanog mišića. Da bi terapija ušla u kliničku praksu, neophodno je da se obave dodatna istraživanja.
BEO STEM CELL” je ekskluzivni saradnik „BIOHELLENIKE A.E. Thessaloniki, Greece“. „BIOHELLENIKA” je  jedna od retkih banaka u svetu, a jedina u Evropi, koja je svoje uzorke osigurala u “Lloyd osiguranju”, najstarijoj i najvećoj osiguravajućoj kući u svetu. To znači da su svi uzorci obezbedeni od bankrotstva.
- Za više od 4,5 godina, koliko postoji firma “BEO STEM CELL” u Srbiji, nismo imali nijedan negativni uzorak. To dokazuje da smo veoma ozbiljni i da imamo odličnu organizaciju. Zato ljudi imaju poverenje u našu firmu i većina klijenata su kod nas došli na osnovu preporuke – ističu u “BEO STEM CELL - u”  .
Uz našu pomoć, kažu, dobijate mogućnost da izaberete sertifikovane postupke za čuvanje matičnih ćelija zato što su matične ćelije dragocene! Nije reč o jednostavnom postupku čuvanja matičnih ćelija, već o jedinoj mogućnosti koja spašava živote.
Budući roditelji besplatno dobijaju set za prikupljanje i transport krvi iz pupčane vrpce, potpisivanjem ugovora sa BEO STEM CELL.
BEO STEM CELL garantuje besplatan transport prethodno prikupljene krvi iz pupčane vrpce do laboratorija Biohellenike u Solunu u roku od 48 h. U roku od 15 dana nakon dospevanja matičnih ćelija u Solun, u BEO STEM CELL pristižu sertifikati iz Biohellenike za izolaciju, kontrolu kvaliteta i krioprezerviranje matičnih ćelija koji se uručuju roditeljima. Sertifikati su dokaz i roditelji postaju vlasnici matičnih ćelija koje su zamrznute i sačuvane u laboratorijama Biohellenike u periodu od 20 godina.

 slika:trialx.com,www.medicalautomation.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno