Trudnoća
09.03.2014.

Šta NE treba raditi u trudnoći

Nema ničeg lepšeg na planeti od toga kada čekamo da se naše dete pojavi i upozna ovaj svet. Ali, naša majčinska dužnost je da za to vreme budemo zdrave i da se pripremamo za najvažniji trenutak. Pročitajte nekoliko korisnih saveta!

Ne jedite previše

Da li ste znali da je tokom održavanje trudnoće i za pravilan razvoj deteta dovoljno da u toku dana unesete samo 300 kalorija više nego što vam je inače potrebno za vaš organizam? To znači da treba da pokušate da se bar malo obuzdate kada vas u tri ujutru spopadne ogromna želja za slatkišima, slanim grickalicama ili nekom drugom nezdravom hranom. Umesto toga pokušajte sa činijom voća ili seckanim povrćem. Osim toga što ćete sebi otežati održavanje trudnoće viškom kilograma, isto tako bebica može da poraste i da dodatno oteža porođaj. Najbolje je da tražite savet od ginekologa koji vam vodi trudnoću, i da održavate težinu tokom trudnoće koju vam je lekar preporučio.

Ne spavajte na leđima i stomaku

Ako ste navikli da spavate na jedan način, onda je najbolje da pri samom početku trudnoće počnete da se navikavate da spavate na strani. To navikavanje vam može olakšati veliki duguljasti jastuk za trudnice (koji će vam kasnije tokom trudnoće biti potreban za udobnije spavanje). Ovo je važno jer, kako bebica raste, već od četvrtog meseca materica postaje sve teža i može pritiskom da dovede do smanjenja cirkulacije, pa da se osećate ošamućeno ili da imate mučnine, a spavanje na strani vam pomaže da to izbegnete.

Ne izbegavajte zubara

Desni i zubi postaju veoma osetljivi tokom trudnoće tako da su problemi popout paradentoze ili kvarenje zuba veoma često oni sa kojima se susreću trudnice. Zbog toga je važno da redovno posećujete stomatologa, da počnete da koristite konac (ako već ranije niste), iako bi bilo najbolje da svi problemi sa zubima budu rešeni pre trudnoće. Ukoliko niste imali vremena da sve tako detaljno isplanirate, možete posećivati zubara i tokom trudnoće ali je veoma važno da to naglasite zbog odabira tretmana i lekova.

Ne plašite se vežbanja

Vežbe, koje su posebno dizajnirane za trudnice, mogu da utiču na psihofizičko zdravlje buduće mame, već i same bebice. Naime, studija je pokazala da bebice čije mame su vežbale tokom trudnoće u većini slučajeva imaju zdravije i jače srce nego deca majki koje nisu vežbale tokom trudnoće. Nikako ne vžebajte na svoju ruku već se prethodno posavetujte sa lekarom da vidite koje vežbe su prikladne i kako ih treba raditi.

Fotografije: breakingmuscle.com; aliexpress.com; renaissance-skincare.com; yogaworks.com; http://dentistalbanycolonie.com; fitpregnancy.com;

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno