Trudnoća
06.08.2019.

Trudnice, koliko šoljica kafe neće da naškodi bebi? Šoljica? Dve? Tri?

Da se trudnoća s razlogom zove i drugo stanje znaju sve žene koje su makar je jednom od tri trimestra imale potrebu da spavaju više i duže nego inače, ali i one kojima je neuobičajeno često padao pritisak. I jedne i druge su problem rešavale kafom. Postoje lekari koji zagovaraju potpunu eliminaciju kofeina u trudnoći, ali i oni drugi koji smatraju da on u malim dozama neće da škodi.

Kofein se ne nalazi samo u kafi već i u pojedinim čajevima, poput zelenog, nekim gaziranim napicima i čokoladi, pa se procenjuje da ga oko 90 odsto trudnica uzima svakodnevno.
Lekari preporučuju da se od kofeina uzdržavaju i žene koje žele da zatrudne kao i one koje doje, a onima koje ne mogu da ga se odreknu u potpunosti, savetuju da smanje količinu.

Tokom drugog stanja dnevni unos kofeina ne treba da prelazi 200 mg, što je ekvivalentno količini od tri šoljice kafe. Veće doze kofeina povećavaju rizik od spontanog pobačaja i loše utiču na plod jer kroz posteljicu dolaze do bebe. Takođe, kofein loše utiče na još nedovoljno razvijene krvne sudove pa može otežati dovod kiseonika u plod i samim tim uticati na njegov razvoj. 

Takođe, organizmu trudnice potrebno je mnogo više vremena da eliminiše efekte kofeina u telu - do 18 sati, dok je prosečnoj osobi za to dovoljno samo šest sati.

Evo šta kažu brojke...
Kafa iz aparata
- 1 šolja (180 ml) - 100-150 mg kofeina 
Instant kafa - 1 kašičica - 50-100 mg kofeina
Kafa sa redukovanim sadržajem kofeina -1 šoljica (180 ml) - 4-8 mg kofeina 
Čaj - 1 šolja (180ml) - 50-100 mg kofeina 
Crna čokolada - 40 g - 10-40 mg kofeina 
Mlečna čokolada - 40gr - 1-15 mg kofeina 
Kola napitak - 1 čaša (330 ml) - 30-60 mg
Energetsko piće - 1 čaša (330ml) - 75-85 mg
foto: webconsultas, actitudsaludable, inatal

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno