Trudnoća
16.11.2018.

Živi nam bili, Palčići!

Danas je Svetski dan prevremeno rođene dece – veliki praznik malih beba! Slave ga svi oni malci koji su rođeni pre 37. nedelje trudnoće iako se međusobno mnoooogo razlikuju. Neki imaju tek 500 grama, drugi "čak" 2 kilograma, a zajedničko im je da su veliki borci. Od 15.000.000 beba koje se prevremeno rode tokom jedne godine u celom svetu milion će umreti u prvim satima, danima i nedeljama života, mnoge će se boriti sa ozbiljnijim i dugotrajnim zdravstvenim problemima, ali će, srećom, većina ovih Palčića i Palčica zahvaljujući medicinskim dostignućima vrlo brzo stići i prestići svoje vršnjake.

Koliko je rođenje deteta jedno od najvažnijih, najuzvišenijih, najsrećnijih i najvažnijih iskustava u životu, toliko je prevremeno rođenje deteta jedno od najtraumatičnijih iskustava za porodicu. Taj strah, strepnju, brigu i osećaj bespomoćnosti ne može ni sa čim da se uporedi, tvrde svi roditelji koji su kroz to prošli.
A kako je reč o čestoj pojavi, jer skoro svaka trudnoća može da se završi prevremenim porođajem, važno je da lekari svaku buduću mamu upoznaju sa rizicima i onim što one mogu da učine.

U 50 odsto slučajeva prevremeni porođaj je posledica odvajanja posteljice, skraćenja grlića materice, hormonskih poremećaja i infekcija, dok se u preostalih 50 odsto slučajeva ne zna šta je dovelo do toga. Rizik je veći ukoliko je reč o blizanačkoj trudnoći, ukoliko majka konzumira alkohol, puši i koristi narkotike, ukoliko je izložena velikom stresu i fizičkim traumama uključujući težak fizički rad, dizanje tereta... U faktore rizika spadaju godine majke – manje od 17 i više od 40 – brojni abortusi, mala telesna težina pre začeća...

Iako mnogo toga zavisi od lekara, njegove stručnosti i obazrivosti, mnogo toga možete da uradite i same:
* Prekinite da pušite pre trudnoće ili odmah na početku trudnoće.
* Izbegavajte alkohol i lekove koje vam nije propisao vaš lekar.
* Održavajte optimalnu telesnu težinu. Ako pre trudnoće niste bili gojazni, optimalno je da se ugojite od 12 do maksimalno 16 kilograma. Mršave devojke mogu da se ugoje i više, punačke nešto manje.
* Trudite se da bebi obezbedite optimalne količine svih neophodnih hranljivih sastojaka.
* Izbegavajte dizanje tereta, dugo stajanje, težak fizički rad i stresne situacije.

I da znate... Šta god vi radili i koliko god bili oprezni, beba uvek može da stigne ranije. Ako do toga dođe, budite sigurni da će to biti veliki borac u malenom telu i verujte neonatolozima koji će dati sve od sebe da vaši Palčići i Palčice izrastu u velike i zdrave ljude.

Foto: dreamstime_m_146887960-Euroleadergroup

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Stolica njihalica za bebe 11/35554
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.989,00 RSD
4.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Podloge za igru SKU12807
Kids II Baby Einstein podloga za igru - Sea Floor Explorers
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.790,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent  Pihilip Blender 2 u 1 SCF870/20
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
25.699,00 RSD
28.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent manualna pumpica, set za izmazanje natural, SCF430/16
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
8.699,00 RSD
9.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno