Trudnoća
25.08.2018.

Stres otežava začeće

Ukoliko već neko vreme pokušavate da zatrudnite sigurno se već našao neko ko vam  je rekao da alkohol, pušenje, određeni lekovi, stres i mnogi drugi uticaji iz spoljašnje sredine negativno utiču na plodnost, ali vama to nema smisla jer ste okruženi parovima koji uprkos svemu tome imaju zdravu i pravu decu. Ima li istine u tome? Šta zapravo otežava začeće?

Iako je reproduktivna medicina dosta napredovala, činjenica je da još postoje mnoge nepoznanice kada je reč o začeću i urednoj trudnoći. Većina uzroka se često svodi na genetske, hormonske i metaboličke, pa kako ne postoje dve iste osobe, tako ni uzroci određenih poremećaja i bolesti ne moraju biti uvek isti. Takođe, nijedan lekar ne može vam zabraniti upotrebu alkohola ili cigareta i naterati vas na zdrav život ukoliko vi to sami ne odlučite, niti bi to kod svakog para urodilo plodom.

Ono što je apsolutno sigurno je da nezdrav i neuredan život, kao i loše navike, može da dovede do hormonskih i metaboličkih poremećaja, da negativno utiče na kvalitet jajnih ćelija i spreme, da spreči začeće i urednu trudnoću. Zato bi, slažu se ginekolozi, svakako valjalo da izbegavate loše navike ukoliko radite na potomstvu. 

Noćno svetlo – Dokazano je da svetlo monitora, televizora i drugih uređaja i gedžeta, ukoliko ih koristite pre spavanja i u kasnim noćnim satima, remete lučenje hormona melatonina koji se proizvodi tokom sna. On služi za obnovu i regeneraciju organizma, pa se sve to odražava na proizvodnju i zdravlje jajnih ćelija.

Industrijska i brza hrana – Nezdrava hrana zbog svojih sastojaka koše utiče na hormonalnu ravnotežu progesterona, insuluna i testosterona. Stoga, izbegavajte hranu koja sadrži trans-masti.

Povišeni holesterol – Lekari dovode u vezu povišeni holesterol kod oba partnera i vreme koje je potrebno za začeće.

Stres - Ukoliko planirate trudnoću svakako bi valjalo da se potrudite da barem smanjite nerviranje i izloženost stresnim situacijama. To loše utiče na rad štitaste žlezde i hormonalnu ravnotežu.

Loša oralna higijena – Karijes i drugi ozbiljni upalni procesi u zubnoj duplju loše utiču na zdravlje organizma, pa tako i na mogućnost začeća a mogu štetiti i pravilnom razvoju fetusa.

Pušenje – Žene koje su bile izložene pasivnom pušenju duže od šest sati na dan imaju za oko 40 odsto veće šanse da imaju problem sa začećem. Kod žena koje puše taj procenat  je još veći.

Problemi sa težinom I višak i manjak kilograma može uzrokovati neredovne cikluse i probleme sa ovulacijom.

foto: Siempre Mujer, Glamour Mexico, seras mama
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Jul
2024
Trudnoća
14.
Feb
2024
Trudnoća
08.
Nov
2023
Trudnoća