Trudnoća
19.06.2018.

Mackajte stomak

Evo već treće leto zaredom skoro 90 odsto žena koje imaju decu u zvezde kuje dizajnere jer im aktuelni modni trendovi – duboki i jednodelni kupaći kostimi – i te kako idu na ruku pošto skrivaju makar deo strija. I onih na grudima, i onih na bokovima, i onih na butinama, a naročito one na stomaku.
Ima li žene koja ne mrzi te male bele, ružičaste ili ljubičaste ožiljke koji ih podsećaju na, istini za volju, nešto najlepše i najdragocenije u životu – na trudnoću i decu? Ima li uopšte leka za te ružne promene na koži koje se javljaju kao posledica nečeg lepog?
Ima. Na sreću!

Struje pogađaju devet od deset budućih majki i to najčešće u šestom, sedmom mesecu trudnoće, kada beba intenzivno raste i kada se koža najviše rasteže. Pojavljuju se na grudima, bokovima, butinama, zadnjici i stomaku, posebno ako je mama nabacila značajan višak kilograma.
Iako tačan uzrok nije poznat, pretpostavlja se da strije nastaju zbog „divljanja“ hormona, rastezanja vezivnog tkiva u koži, ali i kao rezultat genetskog faktora, jer je utvrđeno da je šansa od pojave ovih ožiljaka veća kod žena čije su majke imale isti problem u trudnoći. Takođe, strije se češće javljaju kod trudnica koje su se u pubertetu borile s viškom kilograma ili su imale velike oscilacije u težini.

Međutim, uprkos lošim predispozicijama, pojava strija ne mora da bude neminovna i može da se predupredi dobrim hidriranjem kože i pre trudnoće, a naročito u periodu kada žena ostane u drugom stanju. Takođe, pojava strija može da se spreči kontrolisanim gojenjem, što znači da vitka i normalno uhranjena žena ne bi trebalo da dobije više od 12 do 14 kilograma do porođaja.
Čak i ako vam se čini da genetika i problemi s težinom iz mladosti rade protiv vas, ne odustajte od nege jer ćete, ako ništa drugo, postojeće i neizbežne nove strije biti blaže i manje vidljive.

Dovoljno je da najmanje dva puta dnevno, a najbolje nakon tuširanja, odvojite po desetak minuta i da obilato namažete sve kritične delove tela. Za to vam, osim malo vremena, treba i dobra krema. Ako ne znate koju da izaberete, mi vam preporučujemo „Mommy care“. Ova "Tosamina" krema protiv strija sadrži ši-buter i avokado koji prodiru u kožu pružajući joj dodatnu vlagu i elastičnost, čine je mekom i na taj način sprečavaju nastanak strija. Zbog nemasne teksture koža je veoma dobro upija, a uz to ima i prijatan miris. Zbog njega će vaša borba protiv strija biti čista uživancija.

Zato, drage buduće mame, navalite na „mackanje“ svih problematičnih delova tela. Ne dajte da vas „mrzi“, ne preskačite nijedan dan, ne budite nemarne prema sebi, jer moda dubokih i jednodelnih kupaćih kostima neće večno trajati.

Promo tekst
Foto: ororadio.com.mx, parents.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno