Trudnoća
07.02.2018.

Porođaj menja sve

Telesne promene nakon porođaja za mnoge žene predstavljaju šok, čak i ako su i pre trudnoće čule za kontrakcije materice, bolove nalik onim menstrualnim, višenedeljna krvarenja, bolove u grudima... Najveće razočaranje mlade mame dožive kad shvate da će neko vreme morati da gledaju svoj opušteni, vrećasti stomak jer se ovaj deo tela ne vraća odmah u prvobitno stanje.
A kako je i za uspostavljanje hormonske ravnoteže potebnan određeni period, mame treba da se pripreme i na burne emotivne reakcije, tugu, nervozu i plačljivost. Na sreću, sve ove neprijatnosti, koje su normalne nakon porođaja, obično prolaze za mesec, mesec i po dana.

Bolovi u stomaku
Većina žena nakon porođaja oseća bolove koji su slični menstrualnim i koji se javljaju usled  postporođajnih kontrakcija materice. Izaziva ih oksitocin, hormon koji je između ostalog zadužen za vraćanje materice u prvobitno stanje. Za ublažavanje bolova pomažu tople kupke, ali tek nakon što krvarenje prestane. Ukoliko je potrebno, zamolite lekara da vam preporuči lekove za ublažavanje bolova koji se neće negativno odraziti na bebu koja sisa.

Skupljanje materice
Nakon porođaja materica teži oko jedan kilogram, a nakon šest nedelja biće lakša za 95 odsto. Ukoliko dojite bebu, proces skupljanja ide brže. Naravno, materica se nikada neće vratiti na veličinu pre trudnoće, međutim, kada povratite jačinu stomačnih mišića, to niko neće primećivati pa ni vi.

Iscedak
Normalno je da šest nedelja nakon porođaja imate iscedak tamnocrvene boje sa krvnim ugrušcima, pa se preporučuje upotreba uložaka od stopostotnog pamuka i vate u mrežici. Ukoliko iscedak naglo postane svetlocrvene, ako se poveće količina ili veličina ugrušaka i ako miris postane izrazito neprijatan, obavezno se javite ginekologu jer ove promene ukazuju na pojavu infekcije.

Teškoće pri mokrenju
Otežano mokrenje ili odsustvo potrebe za mokrenjem nisu retke pojave nakon porođaja, ali se vi svakako trudite da unosite što više tečnosti. Tako ćete povratiti energiju i podstaći normalno funkcionisanje bešike.

Osetljive grudi
Visok novi progesterona i estrogena priprema telo za dojenje tako da grudi postaju osetljivije i veće.
Kada prekinete da dojite bebu ili ukoliko to ne činite iz bilo kog razloga, vaše grudi će se kroz nekoliko meseci vratiti u sličnu veličinu kao pre trudnoće, s tim što mogu biti opuštenije.
Težina koju dobijate tokom trudnoće odnosi se pre svega na plod i plodovu vodu, a potom u najvećoj meri i na grudi.

Mnogim ženama tuširanje veoma toplom vodom pre dojenja pomaže da se smanji bol u grudima, mlečni kanali se prošire pa beba može lakše da povuče mleko.

 

foto: boefjes.nl, Onmeda.es, Lets Family

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno