Trudnoća
22.01.2018.

Nisu svi ulošci isti

Trudnicama nije zabranjeno da nose obuću s visokim petama, ali one to uglavnom ne rade jer se u drugom stanju i posle porođaja udobnost bolje kotira od trendova. Međutim, pomodarke za to ne mare. Trudnicama i mamama koje su se tek porodile niko ne spori pravo da nose tesne farmerke, ali će ih one zaobilaziti u širokom luku jer im ne prija ništa što steže i stiska. No, slike sa Fejsbuka i Instagrama pokazuju da ima i onih koje više vole lajk od sopstvenog tela. Trudnicama i porodiljama niko ne može da zabrani da nose higijenske uloške sa plastificiranim površinskim slojem, ali ih one listom izbegavaju zbog rizika od infekcije i iritacije.
U ovom slučaju razum pobeđuje, jer od pamučnih uložaka ne postoji ništa bolje.

Ulošci su nastali nekad davno kada su medicinske sestre tokom menstruacije počele da koriste komade vate umotane u sterilne zavoje, jer je to tada samo njima bilo dostupno, da bi već početkom 20. veka počeli da se pojavljuju ulošci kakve danas poznajemo. Nisu bili ovako tanki, niti su imali krilca i fine slojeve plastike koja sprečava curenje i koja je uzrok većine infekcija i iritacija. Bez obzira na to što je tehnologija toliko uznapredovala, pa svaka žena može da izabere svoj omiljeni brend, veličinu, dizajn, pa i miris uložaka, trudnicama i porodiljama se preporučuju samo ulošci od prirodnih materijala, u koje plastika svakako ne spada.

Da bi uložak pružao bolju zaštitu od vate njemu se dodaju sredstva koja povećavaju moć upijanja do 10 puta, aditivi, plastični materijali koji onemogućavaju propuštanje, a sve češće i mirisi. Svi ovi dodaci sprečavaju dotok vazduha do genitalnog područja, što je tokom trudnoće, kada hormoni luduju, i nakon porođaja, naročito ukoliko žena ima ranu od epiziotomije, izuzetno važno. Ukoliko žena ima bakteriju ili gljivicu u vaginalnom sekretu povećana vlažnost, do koje dolazi zbog nedostatka vazduha, doprineće njihovom daljem razvoju, a to svakako treba sprečiti.

Da bi se sprečile iritacije, peckanje, svrab, crvenilo i otok u ovoj osetljivoj regiji, ženama u ova dva posebno važna životna razdoblja, ali i onima koje prednost daju prirodnim materijalima, preporučuje se upotreba pamučnih uložaka. Važno je da budu napravljeni od stopostotnog pamuka, mekani na dodir i prijatni za kožu. Pamuk omogućava koži da diše, sprečava zadržavanje vlage, razmnožavanje mikroorganizama i doprinosi održavanju normalne pH vrednosti.

Bilo da ste trudni, da ste se tek porodili, bilo da imate nežnu i osetljivu kožu, koristite uloške od čistog pamuka i posvetite posebnu pažnju higijeni. Izbegavajte sapune, šampone i gelove, i perite se samo čistom mlakom vodom više puta tokom dana. Izbegavajte vlažne maramice, posebno one koje sadrže alkohol i parfeme, i što češće menjajte uloške kako bi vam područje genitalija bilo suvo. Osim toga, nosite odeću od prirodnih materijala, izbegavjte sintetiku i odeću koja steže.

Ako u obilju brendova ne znate šta da izaberete, probajte „Natura Femina“ liniju koja je napravljena od 100% pamuka i koja se preporučuje trudnicama, VIR 80 (ulošci u mrežici sa nepropusnom barijerom), VIR EXTRA (ulošci u mrežici bez nepropusne barijere) za prve dane i nedelje nakon porođaja ili pamučne higijenske uloške TO.TO koji su zbog svoje veličine i povećane moći upijanja idealni za prve dane posle porođaja. Svi oni se zbog potpune razgradljivosti svrstavaju u ekološke proizvode.

Promo tekst


Foto: momlovesbest.com, livestrong.com, callalyn.com, zliving.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno