Trudnoća
12.01.2018.

7 simptoma trudnoće

Prošlo je nekoliko nedelja od nezaštićenog odnosa pa biste vi da saznate da li ste trudni ili niste. Dok ne uradite kućni test ili analizu krvi, koja je daleko pouzdanija, proverite da li imate bilo koji od ovih sedam simptoma. Ne uzimajte ih zdravo za gotovo, jer sami po sebi ništa ne znače, ali mogu da budu dobar pokazatelj da treba da odete svom ginekologu.

Vrtoglavica ili nesvestica
Nizak nivo šećera u krvi ili pad krvnog pritiska mogu da izazovu zujanje u ušima, vrtoglavicu ili blagu nesvesticu. Trudni ili ne, svakako treba pravilno da se hranite i da unosite dovoljno tečnosti.

Promene raspoloženja
Obično ste smireni i kul, sada vas nervira svaka sitnica, a niste u PMS-u? Ne mora da znači da ste trudni iako za to postoji velika verovatnoća, jer organizam tako deluje na oscilacije hormona.

Izoštreno čulo mirisa
Ako iznenada počnete da reagujete na određene mirise, bilo da vam se dopadaju više nego inače, bilo da vam smetaju, kupite kućni test.

Nadimanje i oticanje
Pre samo nedelju dana ste nosili vaše najuže farmerke, sada u njih jedva ulazite, a u međuvremenu se niste prejedali ni posezali za slatkišima. Nadutost može da bude posledica usporenog varenja koje uzrokuje povišen nivo progesterona.

Probadanje u stomaku i leđima
Niste navikli na bolove u leđima i donjem stomaku, a sada vas probada ili spred ili straga? To može da bude posledica dugog sedenja, premora, ali i trudnoće. Da bi bebi bilo udobno materica od samog početka počinje da se širi, a kičma se počinje da se prilagođava novom položaju.

Oticanje grudi
Napetost, otežalost grudi, tamnije oreole i izraženije vene na grudima spadaju u prve znake trudnoće. Da se ne biste mučili dok ne saznate da li jeste ili niste u drugom stanju, nosite udobnije grudnjake. Nema razloga da se mučite.

Učestalo mokrenje
Tokom trudnoće telo proizvodi dodatnu tečnost koju u početku ne zadržava, ali zato na test stavlja vašu bešiku. Ako sada trčkarate u toalet svaki čas, a niste prehlađeni, ako vas nagon za mokrenjem budi svake noći, verovatno ste trudni.

Foto: freerepublic.com, sheknows.com, sleepadvisor.org, usnews.com, womenshealthsa.co.za

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno