Trudnoća
10.01.2018.

Na porođaj bez laka

Da l’ pod uticajem medija, društvenih mreža ili emancipacije, tek sve je manje trudnica kojima nije stalo kako izgledaju. U specijalizovanim buticima skoro da i nema onih farmerki s tregerima u koje može da stane prosečna četvoročlana porodica, ali nema ni slobodnih termina u salonima za negu lepote, kod pedikira i manikira.
Nekada su sve trudnice strahovale od bola, a danas je nekima od njih najstrašnija pomisao da u porodilište krenu neizdepilirane i neurednih, nenamazanih noktiju.
E, laku tamo nije mesto.

Iako trudnicama nije zabranjeno farbanje kose i lakiranje i nadograđivanje noktiju, ginekolozi savetuju poseban oprez pri upotrebi hemikalija. Na laku ne treba štedeti, već kupovati provereno dobre marke, koristiti sredstva za skidanje laka bez acetona i izbegavati nadogradnje jer uz njih idu turpijanje i prašina.
Manikir i pedikir uvek treba raditi u proverenim salonima koji sterilišu pribor za rad jer trudnici, izvesno je, nije potrebna nikakva infekcija, makar se radilo i o zanoktici.

A kada je reč o porođaju, ukoliko vam vaš ginekolog nije na to skrenuo pažnju,  kad krenu kontrakcije, skinite lak, a izlivene nokte i gel lak čim uđete u deveti mesec. Čak i najidealnija trudnoća može da se završi carskim rezom koji se, kao i druge hirurške intervencije, obavlja u anesteziji koja nosi određene rizike. Isto važi i ako imate zakazan carski rez ili porođaj uz epiduralnu analgeziju.
U slučaju da tokom zahvata dođe do komplikacija, na noktima će se, po boji, prvo videti da nešto nije u redu. U slučaju pada nivoa kiseonika, problema u radu srca i drugih vitalnih organa, boja noktiju se menja, a to može da se vidi samo ako nisu nalakirani. 

Uostalom, vama u trudnoći, ili makar pred porođaj, nisu potrebni ni lakovi, ni ekstenzije u kosi, ni veštačke trepavice. Sada ste lepše nego ikad jer zračite ljubavlju prema bebi koju čekate.
Drage trudnice iz Beograda, ukoliko ste odlučile da dojite svoju bebu, pozivamo Vas da se prijavite na radionicu "Kako do uspešnog dojenja?" zakazanu za 25.januar "Kod zidića" , Kursulina 16a. Prijavite se OVDE

Foto: sheknows.com, fashionmind.eu, today.mims.com

Ostavi komentar

Ostali komentari

  • M
    M

    Kakav uzasan i osudjujuci ton prema tome sto zena nece da bude zapustena. U Srbiji generalno zene stalno nailaze na osude i manjak podrske narocito u trudnoci i kasnije kao majke, nisam ovo ocekivala na vasem sajtu da procitam. Sram vas bilo!

    01.07.2021. 06:44
  • Admin
    Admin

    Poštovana, poruka teksta je sasvim drugačija. Lakiranje noktiju ne savetuje se iz jednostavnih medicinskih razloga, kako je na kraju teksta i naglašeno: "U slučaju da tokom zahvata dođe do komplikacija, na noktima će se, po boji, prvo videti da nešto nije u redu. U slučaju pada nivoa kiseonika, problema u radu srca i drugih vitalnih organa, boja noktiju se menja, a to može da se vidi samo ako nisu nalakirani. ". Stoga, namera nam nikako nije bila da bilo koga osuđujemo, poruka teksta je savim drugačija. Hvala što nas čitate. Svako dobro. Ekipa dečjeg sajta

    13.07.2021. 13:29

Preporučeno