Trudnoća
25.11.2017.

Beba ne košta 1.000 evra

– Za pad nataliteta u Srbiji SPC optužuje sebične žene, narod optužuje državu, a ja, kao i mnoge druge majke koje su odlagale rađanje prvog deteta dok ne dođu „bolja vremena“, krivim medije i naslove „Za bebu vam treba najmanje 1.000 evra“. Ne kažem da decu treba rađati nepromišljeno, bez osnovnih uslova za život, ali znam da bebi u početku nije potrebna ni najskuplja gareroba, ni gomila igračaka, ni tona pelena – kaže Zorica Laketić (31) iz Beograda, majka trinaestomesečne Marije koja spava u krevecu sestre od tetke, vozi se u kolicima sestre od ujaka i ništa joj ne fali.

A šta je zapravo bebi neophodno u prvih mesec dana života, objašnjava Snežana Malešev, patronažna sestra i koordinatorka programa „Babica&Bebica“.
– Priprema stvari za bebu predstavlja posebnu radost i zadovoljstvo za buduće roditelje, pa vam savetujem da ignorišete sve one koji vam govore da ne valja kupovati ništa pre porođaja i da sve spremite pre polaska u porodilište. Odabir potrebnih stvari i opremanje bebinog kutka prekratiće vam vreme, skrenuti misli i odagnati zebnju od porođaja.

Da biste pripremili sve što je potrbno za bebu, na vašem spisku treba da se nađu:
* Krevetac (može i pozajmljen ili polovan), nov dušek, dve posteljine.
* Pult za prepovijanje ili prenosivi podmetač.
* Prostrana kadica i plastični bokal za kupanje, a ukoliko želite da koristite sapun, kutija za sapun sa oceđivačem.
* Uljana kupka koja ne isušuje kožu i krema za pelensku regiju, sve ostalo je suvišno jer bebinoj koži ne prijaju hemijska sredstva.
* Termometar za vodu, češalj i četka za kosu, makazice sa oblim vrhom ili grickalica za noktiće.
* Dva peškira za kupanje.
* 30 tetra-pelena.
* 5 švedskih pelena (ako ćete bebi stavljati široki povoj do prve kontrole kod pedijatra).
* Paket pelena za jednokratnu upotrebu.
* 6-8 bodića ili benkica veličine 54 - 58.
* 2-3 odelca veličine 54-58.
* Jaknica ili skafander za izlazak napolje.
* Jedna tanja i jedna deblja kapa.
* 2-3 para čarapica, veličine 0-1.
* 2 portikle.

Ovo je spisak neophodnih stvari od kojih dobar deo možete da pozajmite od rodbine i prijatelja jer bebe brzo rastu pa dobar deo garderobe, ako je ima previše, obuku jednom-dva puta, a nešto nijednom. Osim toga, nešto ćete sigurno i dobiti, pa se ne izlažite nepotrebnim troškovima. Ako vas neko pita šta da kupi bebi, naručujte odeću u brojevima do kojih još niste stigli, igračke i razne druge sitnice koje vam nisu neophodne. 

Foto: citymom.nl, irishnews.com, mummypages.ie

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno