Trudnoća
21.11.2017.

Odbrojavamo do „Dana D“

U poslednjim nedeljama trudnoće svaka trudnica se nosi sa vihorom osećanja, od sreće i zebnje, preko zadovoljstva, zbunjenosti, do optimizma, brige i nestrpljenja, koja se neprekidno smenjuju. Nije lako pobediti buru iza koje se kriju i strah od nepoznatog, ali i informacije o trudnoći i porođaju koje obilato, kao odgovor na pitanje, ali i samoinicijativno, neštedimice dele svi iz okruženja buduće mame. Iako su svi ti saveti deo istinske želje da se pomogne, oni su najčešće ipak samo plod ličnog iskustva i ne predstavljaju informacije koje mogu biti podrška svakoj trudnici.
A kako zapravo treba da izgleda priprema za odlazak u porodilište, otkriva nam Snežana Malešev, patronažna sestra i koordinatorka programa „Babica&Bebica“.

Poslednje nedelje trudnoće treba da prođu u lepim mislima i osećanjima koja su usmerena na pripremu potrebnih stvari i opreme za bebu, uređivanje prostora u kome će beba boraviti, pravljenje porodičnih planova za dane po povratku iz porodilišta.

– Dok iščekuje porođaj, trudnica treba da se upozna sa promenama koje joj se dešavaju i koje joj tek predstoje, a odgovore na sva pitanja treba da potraži od svog ginekologa, u školi za trudnice ili u individualnom radu sa babicom. Programi priprema za porođaj pomoći će trudnici da prepozna signale koje telo šalje u određenim fazama porođaja, kako bi znala da reaguje i da razume šta joj se dešava. A kako je tolerancija na bol individualna, svaka trudnica treba da se opredeli za metodu savlađivanja bola koja njoj odgovara, disanje ili epiduralnu analgeziju, i da je primenjuje tokom porođaj – objašnjava naša sagovornica.

Potrebno je da trudnica bude pripremljena da prepozna znake početka porođaja, da ih razlikuje od senzacija koje se javljaju u visokoj trudnoći.

– Kontrakcije koje se javljaju u pravilnim vremenskim intervalima u toku sat vremena su porođajne kontrakcije. Kad je razmak između dve kontrakcije kod prvorotke 10 minuta, treba krenuti u porodilište, kod drugorotke u porodilište se kreće kada se kontrakcije javljaju na pola sata. Početak porođaja označava i prskanje vodenjaka, koje može biti potpuno i tada naglo dolazi do izlivanja veće količine plodove vode – navodi Snežana Malešev.

Kada dođe do toga, dodaje naša sagovornica, važno je da trudnica odleži pola sata, ako je kod kuće, i da zatim krene u porodilište. Ako trudnica nije sigurna da li je došlo do delimičnog prskanja vodenjaka ili nevoljnog mokrenja, tada treba sat vremena na svakih pet minuta da menja tanke uloške. Ukoliko je više od pola mokro, treba da krene u porodilište. Kada dođe do pucanja vodenjaka, trudnica ostaje u porodilištu bez obzira da li ima kontrakcije ili ne.

Ispadanje krvavo-sluzavog čepa kod prvorotke nagoveštava porođaj u naredna dva dana, a kod drugorotke je to znak početka porođaja.

Pre porođaja je dobro da se trudnica upozna se sa „kućnim redom“ porodilišta za koje se opredelila, kao i sa standardnim procedurama, od prijema do odlaska sa bebom kući.

– Ukoliko trudnica želi da tokom porođaja dobije epiduralnu analgeziju, potrebno je da se upozna sa njenim efektima, načinom davanja, eventualnim rizicima. Odgovore na ova pitanja trudnica dobija u razgovoru sa anesteziologom koji nakon pregleda daje mišljenje i saglasnost.Vreme za ovaj pregled je od 36. nedelje trudnoće.

Ako budući roditelji žele da i tata prisustvuje porođaju, neophodno je da to najave porodilištu kako bi se obavile sve pripreme za ulazak oca u porođajnu salu.

– Budući tata mora da obavi laboratorijske pretrage koje će potvrditi da nije izvor moguće infekcije, a rezultati ne bi trebalo da budu stariji od sedam dana. Zato je važno da početkom devetog meseca najavite svom ginekologu da biste želeli da tata prisustvuje porođaju kako bi se i porodilište i budući tata na vreme pripremili – savetuje Snežana Malešev.

Babica & Bebica = srećnija mamica
Servis „Babica & Bebica“ nudi program kućnih poseta koje realizuju babice, patronažne sestare i pedijatar, tokom trudnoće i u prvim danima po izlasku iz porodilišta. Usluge su razvrstane u Paket 5+, Paket 10+, Paket 15+.
Paket 5+  obuhvata dve posete babice pre porođaja, pet poseta patronažnih sestara nakon porođaja, kućnu posetu pedijatra mami i bebi 15. dana od rođenja deteta i prvi pregled bebe u pedijatrijskoj ordinaciji „Bebologija“ 30. dana od porođaja.

Paketi 10+ i 15+ razlikuju se u broju poseta patronažnih sestara.


U četvrtak čitajte Šta sve treba da spakujete u torbu za porodilište, a u subotu Šta vam je sve potrebno za bebu u prvih mesec dana.

Foto: birthbeyondbias.com, momjunction.com, netdoctor.co.uk, pregnancy.lovetoknow.com, smh.com.au, steadyhealth.com, osesek.pl, pasianetindia.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno