Trudnoća
01.11.2017.

Hormoni su krivi za sve

Ludovanje hormona u pubertetu i PMS-u nije vredno pomena u odnosu na buru koju većina žena proživljava u trudnoći čak i ako toga nije svesna. O, da! Za razliku od nas, jer smo uglavnom fokusirane na fizičke promene, naša okolina i te kako dobro zna zašto se ovaj period života zove drugo stanje. Na neke od nas hormoni tako snažno deluju da se pretvaramo u sasvim drugačije žene nego što smo bile - plačljive, pa histerično srećne, zabrinute, pa optimistične, umorne, pa hiperaktivne, tihe i smerne, pa goropadne... A za sve su krivi hormoni.

Raspoloženje nam oscilira
Da li će sa bebom sve biti u redu, kako će proteći porođaj i koliko će boleti, da li sam spremna za to, kako ću se snaći - samo neke od misli koje prolaze kroz glavu buduće mame. Najveće oscilacije u raspoloženju dešavaju se u prva tri meseca, ali i pred kraj trudnoće zbog umora, stresa i činjenice da se porođaj približava. Izraženija potreba za pažnjom i podrškom iziskuje podršku i razumevanje partnera, porodice i šireg okruženja.

Negativne misli se stalno roje
Osim loše ishrane i stresa, trudnice treba da se čuvaju i negativnih misli. Drugi trimestar obično predstavlja mirniji period, strahovi su najmanji između 18. i 20. nedelje, kada beba izraženije počinje da se pomera u stomaku.
Važno je da u trudnoći što više brinete za sebe, jer ste odgovorni i za biće koje nosite u sebi i koje zavisi od vas. Promene raspoloženja svakako će se dešavati i dalje, ali ćete, ukliko dosta vremena posvetite sebi i svom uživanju, sve to lakše podneti.

Postajemo trome i stalno smo gladne
Kada jutarnje mučnine ostanu iza vas,počnite da ugađate sebi, da se opuštate, smejete i radite ono što vam prija. Iako vam često neće biti do toga, oduprite se potrebi da se čitav dan izležavate već šetajte, provodite što više vremena na svežem važduhu, družite se sa pozivitnim ljudima, idite na masažu.
Smanjite unos kofeina koji može da podstakne razdražljovost i trudite se da se hranite razovrsno i uravnoteženo, jer to pomaže vraćanju hormona u ravnotežu, obezbeđuje bebi sve potrebne materije za pravilan rast i razvoj, a vama energiju za sve promene pred kojima se nalazite.

Kilogrami se samo množe
Mnoge trudnice brine da li će nakon porođaja moći da vrate svoju raniju kilažu, osećaju se nesigurno iako je normalno da nabace 10 do 15 kilograma. Ne brinite zbog toga, za veći deo dodatne težine odgovorni su beba, posteljica, plovoda voda, povećana količina krvi u organizmu, uvećana materica i grudi.

Nivo stresa probija plafon
U poslednjem tromesećju stres dostiže maksimum zbog poremećenog ritma spavanja,  otežanog kretanja, straha od samog porođaja... Sve to izaziva psihičku iscrpljenost, razdražljivost i plačljivost.
Od ovih tegoba često pate i očevi, ma koliko to neverovatno zvučalo, pa je izuzetni važno da partneri razgovaraju o promenama koje im se dešavaju.
Mnogim trudnicama pomaže odlazak na psihofizičku pripremu za porođaj gde će naučiti tehnike disanja i teoretski proći kroz sve faze porođaja.  Probajte, možda će vam prijati.

foto: Mujeres en Control, pinterest, mama.ua, babyeco.es

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno