Trudnoća
17.10.2017.

Trudnice, ne jedite za dvoje

Do pre tridesetak godina žene u drugom stanju nosile su isključivo široke trudničke haljine nalik šatorskim krilima i ponosno šetale svoje velike stomake i sav svoj višak kilograma.
Trudne, zdrave, lepe i debele, pu pu pu, govorilo se kad prođu.
Do pre 15-20 godina žene u drugom stanju nosile su uglavnom tregerke od teksasa, kepera i tankog pamuka, širokih nogavica, sa kaišićima koji su im omogućavali da smeste svoje velike stomake i svoj veliki viša kilograma.
Trudne, zdrave, lepe i debele, pu pu pu, govorilo se kad prođu, mada su doktori nekako u to vreme počinjali da ih opominju zbog prekomernog gojenja.
Današnje trudnice pak idu u drugu krajnost... Izgladnjuju se kako bi malte ne do porođaja mogle da nose mini suknje i uske haljine, zato što gojenje u trudnoći nije zdravo, ali i zato da bi se za njima čulo "Trudna, zdrava, lepa i zgodna, pu pu pu"!
Gde se kriju zlatna sredina i istina?

Stav da trudnica treba da jede za dvoje već dugo niko ne zastupa osim retkih žena koje su rešile da makar tih devet meseci udovoljavaju sebi i da uživaju u hrani bez zadrške. Prejedenje, kažu i ginekolozi i nutricionisti, ne dolazi u obzir, bez obzira na pojačan apetit jer prekomerna gojaznost u trudnoći može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kada saznate da ste u drugom stanju, potrebno je da povećate dnevni unos kalorija za 200, ako nosite blizance za 400, a sve preko toga je preterivanje koje može imati negativne posledice i po vaše zdravlje i po zdravlje ploda.
Preporučeni dnevni unos kalorija ne treba da pređe 2.250 kalorija, mada i to zavisi od opšteg zdravstvenog stanja, telesne težine i aktivnosti trudnice. Dnevne energetske potrebe žena koje održavaju trudnoću, što podrazumeva strogo mirovanje, nešto su manje i iznose oko 2.000 kalorija.

Buduće mame treba da znaju da je povećanje telesne težine za lekare najvažniji kriterijum zdrave trudnoće, a svaka trudnica koja se tokom ugoji između 10 i 14 kilograma ne treba da se opterećuje viškom koji je nabacila. Smatra se takođe normalnim ako se u prvom tromesečju ugoji do tri, a u drugom do šest kilograma.
Sve preko toga može da ugrozi i trudnicu i plod.
Kod gojaznih žena se češće rade hitni carski rezovi, a mnogo je teža i primena epiduralne anestezije. Iako pacijentkinje uglavnom očekuju olakšano dojenje, zbog masnog tkiva koje dominira i u dojkama one češće imaju problema prilikom hranjenja bebe. Treba znati da su komplikacije višestruko intenzivnije kod beba koje su rodile gojazne žene.

Da biste izbegle prekomerno gojenje u trudnoći, važno je da planirate obroke i pažljivo birate namirnice. Zamenite kalorične i masne namirice laganijima, koristite integralne testenine i hlebove, uvrstite u ishranu što više svežeg voća i povrća, posnog mesa i pijte više vode. Izbegavajte slatkiše, šećere i industrijski prerađenu hranu.
Fizička aktivnost u ovom periodu je takođe važna, možete da radite sve što ste radile i pre trudnoće, samo manjeg intenziteta. Sve to će doprineti i lakšem porođaju.

Inače, gojaznost u trudnoći može da dovede do gestacijskog dijabetesa, preeklampsije, jednog od najopasnijih stanja, komplikacija u toku porođaja i porođaja carskim rezom, postporođajne depresije i pojačanog krvarenja.
 
Foto: netdoctor.com,pixabay, health.com, rapitful.blogspot.com, vicare.vn

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno