Trudnoća
13.10.2017.

Da l' je bata il' je seka

Dok nije bilo ultrazvučnih pregleda, čak ni onih najobičnijih i najosnovnijih, a kamo li 3D i 4D tehnologije, možda je i imalo smisla slušati iskusne tetke, strine, babe i ostale „stručnjake“ koji „nepogrešivo“ pogađaju pol deteta. No i danas, iako postoji 1001 način da saznate da li nosite dečaka i devojčicu, možete da očekujete da vam neka rođaka, kao da je hodajući ultrazvučni aparat, kaže da su narodska verovanja daleko pouzdanija.
Džabe vama izveštaj lekara koji je odredio ne samo pol, već i težinu i dužinu deteta, količinu plodove vode i stanje grlića, kad strina i baba znaju bolje.
Pa hajde onda da vidimo na čemu one zasnivaju svoje tvrdnje...

Oblik i visina stomaka
Veruje se da majke dečaka „nose nisko“, a majke devojčica „visoko“, ali to jednostavno nije tačno. Oblik i visina stomaka zavise od tonusa trbušnih mišića, tonusa uterusa, položaja bebe i kilograma koje ste dobile tokom trudnoće.
U oba slučaja, bilo da nosite dečaka ili devojčicu, beba će se, kako trudnoća odmiče, spuštati sve niže u karlicu.

Broj otkucaja bebinog srca
Normalna frekvenca rada srca fetusa kreće se između 120 i 160 otkucaja u minutu, ali se veruje da srce devojčica radi brže (više od 140 otkucaja u minutu), a srce dečaka sporije. Međutim, studije pokazuju da srčani ritam nema nikakve veze sa polom bebe i da će broj otkucaja varirati od jednog do drugog pregleda, jer zavisi od starosti fetusa i njegove aktivnosti.

Oblik maminog lica
Neke žene se tokom trudnoće goje više, neke manje. Čak će i jedna ista žena tokom jedne trudnoće nabaciti više, a tokom druge trudnoće manje kilograma. Jednoj će lice delovati ispijeno, druga će biti jedra i sveža, ali to nikako ne znači da treba verovati u bapske priče da „devojčice majkama kradu lepotu“ i da će svaka trudnica koja nosi žensko dete poružneti. Naprotiv!

Izvor: kidshealth.org
Foto: pregnancymagazine.com, miracle-grossesse.com, pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno