Trudnoća
28.06.2017.

Zavaljena materica nije prepreka za trudnoću

Žene sa zavaljenom matericom uglavnom nemaju nikakve tegobe, ali češće imaju bolne seksualne odnose i menstruacije nego što problem da ostanu u drugom stanju

Materica, odnosno uterus, kako glasi njeno latinsko i medicinsko ime, smeštena je u sredini male karlice, između mokraćne bešike i rektuma. Šuplja je, kruškolikog oblika. Kada je u normalnom položaju, što, nažalost, nije uvek slučaj, telom je okrenuta napred, uskim delom grlića prema završnom delu debelog creva, dok je dnom oslonjena o mokraćnu bešiku.

Kada žena ima zavaljenu ili zabačenu matericu, to znači da je njeno telo u odnosu na osovinu vagine i grlića okrenuto ka debelom crevu, odnosno prema zadnjem zidu male karlice.

Ovakav položaj materice sreće se kod 30 odsto žena i, suprotno uvreženom mišljenju, nije prepreka za trudnoću.

Bolan seks i menstruacija

– Retroverzija materice ili zavaljena materica prema većini studija u svetu ne predstavlja problem da žena ostvari trudnoću. Žene sa ovim položajem materice mogu spontano i bez problema ostati u drugom stanju ako su svi drugi uslovi ispunjeni odnosno ako nema drugih prepreka – objašnjava ass. dr Nebojša Zečević, specijalista ginekologije i akušerstva u GAK „Narodni front“.

Prema njegovim rečima, neka istraživanja pokazuju da žene sa zavaljenom matericom češće mogu da imaju bolne seksualne odnose i menstruacije.

– Ponekad ovaj položaj materice može uzrokovati tegobe u smislu bolnih menstruacija ili, eventualno, bolnih seksualnih odnosa, posebno u određenim pozama, ali najčešće žene sa zavaljenom matericom nemaju baš nikakvih tegoba. Opšte prihvaćeno mišljenje je da se radi samo o fiziološkoj varijaciji položaja tela materice. S obzirom na to da ne predstavlja patološko stanje, nije ni potrebna nikakva terapija – ističe ass.dr Zečević.

Uzaludan posao

Međutim, ranije su se koristili određeni manevri kojima se materica iz retroverzije, tj. ako je zavaljena, prevodila u anterverziju, u položaj prema napred, ali s promenljivim uspehom.

– Danas se takve stvari retko rade jer se nakon određenom vremena položaj materice ponovo vraćao na prethodnu poziciju.

Izvor: Blic žena

foto: bliczena, Yumama

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno