Trudnoća
01.04.2017.

Koju hranu treba izbegavati u trudnoći?

Trudnoća sa sobom donosi velike promene, pa tako i kada je u pitanju ishrana. Ne samo zbog toga jer većina žena u to vreme zbog mirisa ili specifičnosti ukusa ne može konzumirati određenu hranu, a s druge strane posebno žudi za nekom vrstom hrane, takođe se preporučuje kontrolisanje vrste namirnica koje unose u sebe, kako ne bi naštetile sebi i plodu.

Tako će većina žena na prvom ginekološkom pregledu na kojem će se potvrditi trudnoća dobiti listu namirnica koje je poželjno izbegavati ili jesti u nešto manjim količinama, jer zbog svojih svojstava mogu uzrokovati probleme za sam plod, pa čak i neželjeni prekid trudnoće. Ovaj tekst trebalo bi da vam da osnovnu percepciju o namirnicama koje bi trebalo izbegavati tokom trudnoće.  Za sve namirnice za koje niste sigurni posavetujte se sa lekarom. 

Morska hrana

Neke određene vrste riba prirodno u sebi sadrže nešto veće količine žive, koja mogu uzrokovati oštećenja mozga i usporavanje razvoja ploda posebno u ranim fazama trudnoće. Najbolje je izbegavati skušu i sabljarku. Tuna, takođe saždi niže količine žive i sme se konzumirati s vremena na vreme.

Ne preporučuje se konzumiranje sušene i dimljene ribe, kao što je losos jer može sadržati bakteriju Listeria monocytogenes koja može uzrokovati bolest Listeriozu, koja zna da rezultuje prevremenim porođajem ili pobačajem. Takođe se ne preporučuje konzumacija sirovih školjki.

Termički nedovoljno obrađena jaja

Ne preporučuju se termički nedovoljno obrađena jaja bilo kuvanjem bilo pečenjem. Kuvana jaja neka budu tvrdo kuvana (10 minuta) ili pečena na način da nisu u tekućem ili polutekućem stanju. To se odnosi na sve ostale prehrambene namirnice u kojima jaja nisu termički obrađena, kao što su krempite i slične poslastice, domaći majonez i tako dalje… Naime, termički neobrađena jaja mogu su sebi sadržavati bakterije salmonele, koja može uzrokovati prevremeni porođaj ili pobačaj.  

Nedovoljno kuvano meso

Zbog već spomenute Listerioze, trudnicama se ne preporučuje konzumacija sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa. Meso mora biti termički obrađeno na najmanje 73°C. Ako sirovo sušeno meso nije sigurnog porekla može sadržati parazite toxoplasma gondii koji može isto tako biti uzrok oštećenja ploda i pobačaja.

Nepasterizovani mlečni proizvodi

Makar se za vreme trudnoće preporučuje povećana konzumacija mleka zbog kalcijuma, proteina i minerala koje sadrži u sebi, a svakako bi trebalo biti pasterizovano. Naime, nepasterizovano mleko može uzrokovati jako trovanje hranom, što može izazvati pobačaj ili prerani porođaj.

Sveži sirevi neka budu kupljeni od proizvođača za koje ste sigurni da su proizvedeni od pasterizovanog mleka u kontrolisanim uslovima. Nepasterizovane sireve kao što su brie, feta, camembert, fresco trudnice bi trebalo da izbegavaju, jer mogu uzrokovati Listeriozu.

Neoprano voće i povrće

Neoprano voće i povrće ne samo da može biti zagađeno pesticidima i drugim spoljašnjim prljavštinama već može nositi parazita toxoplasma gondii ili uzročnika Listerioze. Voće je najbolje oljuštiti i jesti bez kore. Potrebno je izbegavati klice sirovog povrća koje mogu sadržati razne bakterije koje mogu uzrokovati trovanje hranom.

Nepasterizovan ivoćni sokovi

Nema zdravijeg soka od onog iz sveže isceđenog voća, ali svakako treba imati na umu da voće može sadržavati bakteriju koja uzrokuje salmonelu, te bakteriju Escherichia coli, ali i druge bakterije koje mogu uzrokovati probavne i druge probleme, pa tako i ugroziti trudnoću.

Biljni čajevi i pripravci

Poseban oprez potreban je kada su u pitanju konzumacija biljnih čajeva i pripravaka. Za svaku biljku svakako se savetujte sa svojim lekarom ili iskusnim travarom. Neke biljke mogu uzrokovati prijevremeni porod i pobačaj.

Takođe se preporučuje izbegavanje:
konzervirane hrane
hrane bogate nitratima (viršle i druge mesne prerađevine iz industrijske proizvodnje, dijetalna gazirana pića, veštačke zaslađivače)
hrane s ulične prodaje
masne procesuirane hrane
sladić – može uzrokovati prevremene trudove

foto: CuidatePlus.com, pharma20, pinterest
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno