Trudnoća
22.07.2016.

Kako dete pripremiti za dolazak bebe?

Vest da čekate drugu bebu je nešto najlepše što možete saznati, ali ona podrazumeva veliko prilagođavanje za celu porodicu, a posebno kada je buduće starije dete – beba koja je tek prohodala i koja teško može razumeti šta znači biti brat ili sestra. Činjenica da u maminom stomaku raste novo ljudsko biće je prilično ozbiljna stvar da biste time zamarali svoju glavicu, naročito ako ste beba.

Donosimo vam nekoliko zabavnih načina kako vašem malšanu možete saopštiti tu vest: 

Ispričajte priču
Dajte vašem detetu knjigu u kojoj piše o tome kako je to biti stariji brat ili sestra. Možete sediti i čitati je zajedno, a zatim možete razgovarati o tome kako je to kada se rodi nova beba. Možete je čitati i više puta, dok ne počne shvatati.

Organizujte zabavu
Napravite malu zabavu. Zapravo, tako malu da uključuje samo vas, vašeg partnera i vaše dete. Ukrasite kuću kao da je u pitanju rođendanska zabava i napravite tortu. Ako detetu vest saopštavate na tako svečan način, šaljete mu poruku da se radi o lepim vestima. Pritom, nijedno dete neće biti protiv nečega što će mu osigurati komadić torte, zar ne?

Uključite u objavu vašu braću i sestre
Vaše dete možda ima omiljenu tetu ili ujaka, ali verojatno ne razume da je taj omiljeni rođak u stvari mamin ili tatin brat ili sestra. Pozovite tu osobu i zajedno s njom objavite lepe vesti. Nakon toga možete objasniti rodbinsku vezu koju imate s tom osobom i napomenite detetu da će uskoro i ono imati takvu posebnu vezu s nekim. Možda će dete početi asocijativno povezivati svoju buduću sestru ili brata s lepim osećajima koje ima prema tetki ili ujaku.

Imenujte dete za svog pomoćnika
Sedite s detetom i recite mu da imate poseban zadatak za njega/nju: Stiže nova beba i vama je potreban poseban pomagač koji će to objaviti. Tokom ovog vremena koje provedete nasamo, takođe možete odgovoriti na bilo koje detetovo pitanje. Zatim, kad se sledeći put budete videli sa svojim prijateljima ili članovima porodice, neka vaše dete objavi lepu vest svima. Oduševljena reakcija na objavu učiniće da se vaše dete oseća dobro i da misli da je upravo ono sve prisutne u prostoriji učinilo sretnima.

Pokažite detetu album s fotografijama
Otvorite album ili spomenar vašeg deteta i prelistajte ga zajedno. Odvojte vreme da objasnite kako je to izgledalo kada je on/ona bio/bila mala beba. Pričajte o svim bitnim trenucima, kao kada ste tu malu bebu učili da sedne, da puzi i hoda. To će biti način da objasnite da nova beba dolazi i da se neće moći odmah igrati, nego će rasti i učiti, baš kao što je i on/ona. Pričanje o uspomenama može biti vrlo uzbudljivo za dete i može mu pomoći da lakše primi nove vesti.

Pogledajte edukativnu emisiju ili film
Deca su vrlo vizualna bića, tako da im gledanje dečjeg filma ili televizijske emisije u kojoj se priča o dolasku novog člana porodice može pomoći da prihvate tu informaciju. Pitajte dete na kraju šta misli o epizodi i odgovorite na svako pitanje koje vam postavi. Zatim iskoristite likove iz emisije da objasnite svoju trudnoću. Recite vašem detetu da će uskoro dobiti malog brata ili sestru, baš kao lik iz filma ili TV emisije. To će mu pomoći da tu informaciju poveže sa stvarnošću.

Napravite popis obveza i odgovornosti
Deca se vole osećati korisnima. Personalizujte popis obveza njihovim imenom i naslovite ga rečima – veliki brat/sestra, trudeći se da ga ukrasite na način koji se detetu sviđa. Napravite listu odgovornosti kao što je na primer – menjanje bebine pelene, stavljanje ili vađenje rublja iz mašine itd. Ovo može biti i inicijalna objava vašem detetu, čak i kasnije. 

Kako vaša trudnoća napreduje, nastavite uključivati vaše dete kako bi nastavilo uzbuđeno čekati dolazak brata ili sestre:

– Zamolite dete da vam pomogne da pripremite bebinu novu sobu, pre nego što dođe, tako što ćete je ukrasiti. Nakon što ste uneli krevetić, neka vaš mališan izabere dekorativne predmete koje želi u bebinoj sobi.

Povedite dete u kupovinu garderobe za bebu. Recite detetu da morate kupiti neku odeću za brata/sestru u vašem stomaaku i pozovite ga da pođe u kupovinu sa vama. Pustite ga da odabere garderobu u kojoj će upoznati bebu po prvi put ili pronađite slične odevne predmete za dete i bebu koje će nositi zajedno.

izvor: roditelji.hr

foto: healthywomen.org, centerforchildcounseling.org, babycenter.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno