Trudnoća
30.03.2016.

Kako se izboriti sa trudničkom nesanicom?

Ako vas muči trudnička nesanica, verujte niste jedini. Naravno, slaba je to uteha jer bi baš tada trebalo odmarati i spavati što je više moguće, a vi noćima – brojite ovčice. Bilo da vas smeta vaš trudnički stomačić, bilo da beba baš kada se vi smirite počinje svoj „ples“, bilo da vas bole leđa, bujaju hormoni, muči žgaravica ili sasvim nešto treće, postoje mali trikovi koji bi vam mogli pomoći da lakše utonerte u san i da provedete mirnu noć sa što manje buđenja. Isprobajte neke od njih, verujemo da će vam isplatiti.

1. Za večeru jedite što je sporije moguće i ako je ikako moguće ne direktno pre spavanja – to će vam smanjiti mogućnost pojave žgaravice i nadutosti.
2. Izbegavajte kofein, čajeve s visokim sadržajem kofeina i teina te čokoladu – posebno u popodnevnim i večernjim satima. Radije popijte mleko, vodu, sveži voćni sok…
3. Nemojte piti mnogo neposredno pre spavanja – kako biste smanjili noćne odlaske na toalet
4. Ako nemate rizičnu trudnoću raditi vežbe za trudnice, šetajte. Ali ne pre spavanja, nego u jutarnjim satima.
5. Pokušajte otići na spavanje i buditi se svaki dan u isto vreme – pre spavanja čitajte knjigu, slušajte smirujuću muziku, dok ne postanete pospani.
6. Pre spavanja okupajte se u toploj vodi s mirisom lavande, popijte lagani čaj ili toplo mleko za umirenje.
7. Neka vam bude udobno – ako je u sobi prevruće, prehladno ili previše zagušljivo sigurno nećete dobro spavati. Takođe, namestite jastuke i prekrivače na strateške pozicije kako bi vam bilo što udobnije.
8. Nemojte čekati san – ako ne zaspite čvrsto za 20 do 30 minuta, pokušajte s čitanjem, gledanjem omiljene serije na televiziji ili nekom drugom aktivnosti koja vas opušta.
9. Pokušajte da se emocionalno smirite – hormoni, ali i svakodnevne brige mogu izazivati pravi emocionalni vrtlog. Pokušajte ne razmišljati o brigama, nego svoje misli usmerite na lepe trenutke koji su prošli i koji vas tek čekaju.
10. Vežbe opuštanja i disanja – kada legnete na krevet i namestite se, pokušajte s vežbama fizičkog opuštanja. Svesno opuštajte pojedine delove tela, tako dugo do se ne opustite do kraja. Usporite disanje i usredsredite se na njega – ili slatke udarce vaše bebe koja sretno „pleše“!

izvor: zena.hr

foto: bellybelly.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno