Trudnoća
02.03.2016.

Ishrana pre i posle porođaja

Ishrana u toku trudnoće mora biti, pre svega, uravnotežena i raznovrsna, a unošenje dovoljne količine vode (najmanje 1,5l) sa niskim sadržajem nitrata treba da pređe u svakodnevnu naviku.

Optimalnim se smatra povećanje telesne težine trudnice za 9 -11 kg. Od izuzetnog je značaja i za vas i za vašu bebu, redovna kontrola vaše telesne težine, samim tim i vaše ishrane.

U prvom tromesečju trudnoće preporučljiv je porast telesne mase od 1-4 kg. U ovom periodu zapaženo je održavanje telesne mase od pre trudnoće ili čak blagi gubitak kilograma (kao posledica jutarnjih mučnina i učestalog povraćanja na početku trudnoće).

Tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće porast telesne mase ne bi trebalo da bude veći od 0,5 kg nedeljno. Ukoliko uočite opasnost od pojave gojaznosti, obavezno kontrolišite svoju težinu i porast kilograma ograničite na 0,3 kg nedeljno.

Svakodnevno jedite sledeće namirnice:

1. Žitarice su obavezne namirnice u toku trudnoće. Birajte hleb i proizvode od celog zrna žitarica ili (još bolje) obogaćene dodacima, npr. sojom. Kaše od žitarica i mleka, u koje ćete dodati malo seckanog lešnika ili oraha i suvog voća, idealne su za užinu.

2. Mleko i mlečni proizvodi obavezna su stavka vašeg jelovnika jer sadrže esencijalne sastojke: kalcijum i fosfor (bitne za rast tkiva i funkciju ćelija), vitamine A, E i B kompleksa. Ipak, u količinama ne treba preterivati, jer mleko i mlečni proizvodi sadrže dosta kalorija. Ukoliko vam ponekad mleko izuzetno prija i osetite potrebu za većom količinom, izaberite radije mleko (ili jogurt) sa manjim procentom masnoće ili mlade sireve, umesto masnih i prezrelih.

3. Meso i ribu jedite barem u jednom dnevnom obroku jer sadrže važne aminokiseline.

4. Jaja su veoma bogat izvor neophodnih hranljivih materija. Preporučuju se radije meko kuvana jaja umesto prženih u masnoći.

5. Povrće je neophodno i to najmanje dve porcije dnevno. Ne samo u vidu salate, koja je odličan izvor biljnih vlakana i vitamina, već i kao varivo ili pečeno (krompir, patlidžan možete peći u sopstvenoj ljusci).

6. Sveže voće i ceđene voćne sokove, najmanje 300 grama dnevno (sve vrste), kao i koštunjavo voće.

Ishrana posle porođaja treba da bude prvenstveno bogata vlaknima jer takva hrana stimuliše rad creva. Voda i voćni sokovi će uticati na razmekšavanje stolice ako imate zatvor.

Ne zaboravite da unosite što više vode, u proseku 1,5l dnevno, jer unošenje vode stimuliše proizvodnju majčinog mleka. Sve dojilje osećaju pojačanu potrebu za tečnošću, pa se preporučuje unos prvenstveno vode (izbegavajte sokove, jedini sokovi koje možete piti neposredno nakon porođaja su bistri sok od jabuke ili borovnice).

izvor: roditelji.me

foto: myvmc.com, lepotaizdravlje.rs, mnn.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno