Trudnoća
10.02.2016.

Folna kiselina za trudnoću? Da, ali ne bilo koja!

promo tekst

Studije pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji zbog naše genetike nije u mogućnosti da u potpunosti iskoristi običnu folnu kiselinu. 

“Obavezno unosite folnu kiselinu u toku trudnoće”. Ovo je standardni savet, koji će Vam svaki doktor dati ukoliko ste trudnica. I zaista, folati su neopohodni za zdravu trudnoću.

Međutim, većina trudnica uopšte ne razmisli pre nego što izabere na koji način će unositi folnu kiselinu. Istina je da, najnovije studije sve češće ukazuju na razliku između termina folat i folna kiselina.

Razlika između folata i folne kiseline

Folati su prirodna forma vitamina. Mogu se naći u hrani kao što je spanać, zelena salata, pasulj, džigerica i dr.  Folna kiselina je sintetički oblik vitamina koji se koristi u većini suplemenata. Da bi se iskoristila, folna kiselina se u telu mora pretvoriti kroz niz različitih koraka u aktivni oblik koji telo može da iskoristi. Ovaj aktivni oblik zove se 5-metiltetrahidrofolat (5-MTHF).

Međutim, istraživanja pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji zbog genetike nije u mogućnosti da u potpunosti iskoristi običnu folnu kiselinu (da je pretvori u aktivan oblik).

Ovo je posebno važno pre, i za vreme trudnoće, kada se preporučuje dodatni unos. Insistira se na dodatnom unosu zato što nedostatak folata može izazvati brojne negativne posledice po zdravlje, uključujući i preeklampsiju, pobačaje, nisku telesnu težinu deteta, prevremeno odvajanje posteljice i drugo.

Kako rešiti problem?

Kada god je to moguće, savetuje se ishrana bogata folatima.

Međutim, kada pokušavate da ostanete u drugom stanju ovo ipak nije dovoljno. U ovom periodu preporučuje se dodatna suplementacija za pravilan razvoj deteta od samog začeća.

Važno je znati, da većina multivitamina za trudnice sadrži sintetičku folnu kiselinu (jer je jeftinija). Potražite preparate koji sadrže Aktivni folat najnovije generacije ili 5-Metiltetrahidrofolat. Tako ćete biti sigurni da, bez obzira na genetiku, Vaše telo u potpunosti može da iskoristiti folate.

FolicPlus® obezbeđuje aktivni oblik folata, odmah na raspolaganju za biološku akciju

·  Ima 7 x veću bioraspoloživost u odnosu na običnu folnu kiselinu.
·  Brojne prekliničke i kliničke studije dokazale su njegov bezbednosni profil
·  FolicPlus® je proizveden je u skladu sa GMP standardima (garantuje kvalitet)
·  FolicPlus® je proizvod bez glutena
·  U kapsuli biljnog porekla

Više detalja o preparatu možete pogledati OVDE. 

Sve buduće mame mogu se prijaviti i za besplatnu radionicu na kojoj će saznati mnoge korisne stvari kada je u pitanju njihovo ali i zdravlje njihove bebe. Detalje o radionici možete pogledati na ovom linku.

foto:unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno