Trudnoća
04.02.2016.

Kofein i trudnoća - da li je bezbedno?

Ne morate u potpunosti da se odreknete kofeina ali bi bilo poželjno da smanjite količinu unosa (koja ne bi trebalo da iznosi više od 200 mg dnevno).

Dve šolje čaja, kafe ili filter kafe nalaze se u okviru ove preporučene granice koju ne bi valjalo prelaziti.

Šta može da se desi ukoliko preteram sa kofeinom u toku trudnoće?

Unos prevelikih količina kofeina donosi rizik od pobačaja ili u blažim slučajevima, do toga da se beba rodi sa nižom telesnom masom nego što je uobičajeno. Međutim, ne treba da vas brine ukoliko se povremeno desi da pređete preporučenu dozu od 200mg kofeina dnevno,  jer su u tom slučaju šanse za izloženost ovakvim rizicma veoma male.

Kako da znam koiko kofeina dnevno unosim kroz hranu?

Kofein je stimulant koji se nalazi u kafi, čajevim (naročito u zelenom čaju), Koka koli, energetskim pićima i čokoladi. Uključite sve ove izvore kofeina kada računate svoj dnevni unos.

Evo nekih napitaka i namirnica i prosečna količina kofeina koju sadrže:

-šolja instant kafe - 100mg
-šolja filter kafe - 140mg
-šolja čaja - 75mg
-šolja zelenog čaja - 50mg
-limenka Koka kole - 40mg
-limenka energetskog pića 80mg
-štanglica crne čokolade - 50mg
-štanglica mlečne čokolade - 25mg

Ukoliko kafu pijete van kiće, imajte na umu da količina kofeina u espresu recimo i kafama koje su bazirane na espresu, kako što je latte na primer, mogu da sadrže znatno veće količine kofeina, pa čak i do 300mg po šoljici što znači da biste sa jednim espresom prešli dnevnu preporučenu granicu.

Mleko, voće i voda su zdrave alternative, a koje vam mogu pomoći da se osvežite. Biljni čajevi takođe mogu da sadrže kofein, a određene vrste zbog svog načina gajenja i obrade, mogu u sebi da imaju tragove aditiva koji nisu bezbedni u trudnoći.

Kako kofein utiče na moju bebu?

Kofein putem krvi prolazi kroz posteljicu. on na vas utiče tako što ubrzava rad vašeg srca i metabolizam i čini da se osećate pomalo "hiperkativno", što se na isti način odražava i na vašu bebu. To znači da i ona može postati pomalo uznemirena nakon što popijete kafu.
Istraživanja pokazuju da ukoliko su majke tokom trudnoće uzimale više od 500mg kofeina dnevno rađaju bebe koje imaju ubrzan puls i disanje i teško im je da zaspe. Ali kako je napomenuto, šolja kafe ili čaja dnevno neće naškoditi vašoj bebi.

Takođe, trudite se da ne uzimate kafu i čaj uz obroke, jer ovi napici sadrže susptance koje imaju za rezultat manju apsorpciju gvožđa iz hrane.

U čemu se još nalazi kofein?

Pojedini lekovi koje se izdaju bez lekarskog recepta, lekovi za glavobolju ili prehladu i alergije, takođe sadrže kofein. Obavezno se posavetujte sa farmaceutom kada kupujete lekove bez lekarskog recepta i naglasite da ste u drugom stanju.

Volela bih da izbacim kafu. Kako je najlakše da to uradim?

U ranoj trudnoći vaše čulo ukusa se menja i mnoge trudice imaju jutarnje mučnine. Moguće je da će ukus kafe ili čaja da vam smeta povremeno.

Međutim, ukoliko ipak želite da uživate u ovim napicima, možete to činiti jer nema potrebe da se u potpunosti odričete ove navike ukoliko vam predstavlja uživanje. Evo nekoliko saveta:

-Čaj kuvajte kraće, kesicu čaja držite oko minut u vodi, umesto pet. To smanjuje količinu kofeina u šolji za skoro polovinu.
-Potrudite se da kuvanu kafu zamenite instant kafom jer ona sadrži nešto manje količine kofeina. Ukoliko vam pak ne smeta blaži ukus kafe, možete praviti i kuvanu, ali sa recimo jednom kašičisom kafe na šolju.
-Možete probati kafu ili čaj bez kofeina ( sada već popularni proizvodi, koji su oslobođeni kofeina) a gotovo su istog ukusa kako i regularni proizvodi.

Ukoliko ste pasionirani uživalac kafi i čajeva, potpuno odricanje od kofieina bilo bi vam vam teško u prvih nekoliko dana. Neke osobe čak osećaju glavobolju, umor, slabost, vrtoglavicu i teško se koncentrišu. Ukoliko rešite da se odreknete kafe i čaja u potpunosti, činite to tako što ćete postepeno smanjivati dnevni unos ovih napitaka i tako izbeći ove negative efekte odricanja.

izvor: babycentre.co.uk

foto: kodex.me, khoahoc.tv, bebac.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno