Trudnoća
02.02.2016.

Prvi pokreti bebe u stomaku

Svaka trudnica jedva čeka da oseti pokrete bebe u stomaku, od onih najnježnijih najčešće opisanih kao leptirići, do onih malo manje prijatnih pred porođaj.

Prvi pokreti deteta javljaju se sa sedam sedmica trudnoće (računajući od prvog dana poslednje menstruacije), ali tada su još tako nežni i sitni da ih majka ne može osetiti. Tek sa 10 do 20 sedmica majka će početi da oseća pokrete deteta, mada to uveliko zavisi od toga radi li se o prvoj trudnoći. Već u drugoj trudnoći majka će osetiti pokrete deteta ranije zato što će znati da ih prepoznati.

Kako opisati prve pokrete?

Teško je opisati taj osjećaj. Neke će majke reći da se osećaju “kao da ih je nešto štipnulo”, neke “kao da je ogrebalo”, neke “kao nežni grč creva”, a neke “kao tupi ubod ili pritisak”. Normalni fetalni pokreti znak su da je detetu dobro, a prestanak pokreta može pokazivati ozbiljne probleme.

Na pokrete fetusa uticaće i mamino stanje. Ako je majka nervoznija i dete će biti nemirnije, ako je popila više kafe, ono može manje spavati. Nakon što se 24 sedmice razvije slušni aparat dete će, iako je u materici potpuno okruženo vodom, početi razaznavati i zvukove. Lupanje majčinog srca, strujanje krvi kroz vene, prelivanje sadržaja creva, šumovi disanja, kašalj…sva ta buka će ga sprečavati da čuje nežnije zvukove poput majčinog glasa ili fine muzike, ali samo do 34. sedmice. Nakon toga fetus može reagovati na jači zvuk spolja, a to će se manifestovati smirivanjem pokreta i ubrzanim radom srca.

Pokreti pre porođaja

Pred sam porođaj buduća mama će primetiti da se dete smiruje. Pokreti su ređi, kao da se negde gura i namešta. Ako porođaj ima normalni tok, s normalnim razmacima između trudova, pretpostavljamo da se detetu ne događa ništa neugodno. Ako mu se nešto događa, ono će to već pokazati – najčešće promenom rada srca (ubrzano ili usporeno), a babica ili ginekolog znaće da prepoznaju takve znakove.

Brojanje pokreta

Preporučuje se trudnicama u drugom trimestru, a ako je reč o rizičnijoj trudnoći i ranije. Aktivna beba je obično zdrava beba i rano otkrivanje smanjenja bebinih pokreta može pomoći da na vreme otkrijete šta to bebi nedostaje, da li je došlo do problema u razvoju.

Trebate imati na umu i da svaka beba ima svoj ritam. Brzo ćete naučiti kada je najaktivnija i šta najviše utiče na to da počne da se pomera. Najverovatnije da će taj ritam beba imati i u prvom mesecu nakon rođenja.

Naravno, ne treba da brinete ako niste osetili pomeranje jedan celi dan. Moguće je da se beba pomerila, ali vi to niste osetili, da se uspavala, da ste spavali kada se pokretala i slično. Ali, u većini slučajeva merenje udaraca je najbolji pokazatelj da je sve u redu. Normalno je da osećate udarce i pokrete bebe svaki dan od 24. sedmice do bebinog rođenja. Brojanje se sprovodi obično nakon 24. ili 28. nedelje, a postoji više načina brojanja.

Najučestaliji je da nabrojite 10 pokreta u periodu od pola sata do 2 sata. Sedmicu do dve možete da sporovodite brojanje i zapisujete pokrete i ritam.

Neko vreme pratite bebu i saznajte koje je to vreme kada je najaktivnija i šta je pokreće – slatkiši, hladno piće … Najbolje je da sprovodite brojanje u isto vreme svaki dan.

Lezite na leđa sa nogama malo zadignutim ili lezite na stranu (poželjno levu). Ako mislite da se beba uspavala, malo prodrmajte stomak, blago ili ustanite i prohodajte par minuta. Možete pokušati i da popijete nešto hladno. Ne počinjite brojanje dok ne osetite da se beba pomerila.

Kada je osetite vratite se u krevet, stavite ruku na stomak i počnite sa brojanjem. Beležite svaki pokret – udarac, okret, guranje, … Ne brojite štucanje.

Smirite se i brojte dok ne nabrojite 10 pokreta i onda zabeležite koliko je bebi trebalo da napravi 10 pokreta. U većini slučajeva beba napravi 10 pokreta u samo pola sata, ali merenje se može sprovoditi do dva puna sata.

Nakon sedmicu – dve primetićete da se udarci menjaju od dana do dana, ali većinom su slični – u slično vreme, pod sličnim okolnostima. Ovo je sasvim normalno za bebu koja se normalno razvija.

U posebnom notesu zapisujte bebine pokrete iz dana u dan i pratite da li je došlo do promena, da li bebini pokreti usporavaju ili ne, šta ih pokreće.

Ako ste pratili udarce na način na koji smo opisali i niste izbrojali 10 pokreta u periodu od dva sata, sačekajte par sati i pokušajte ponovo. Ako i posle toga brojanje nije prošlo standardno (ako niste osetili 10 pokreta u 2 sata) kontaktirajte doktora i zakažite pregled što pre.

Ako beba značajno promijeni način, vreme i svoj ritam u periodu od 3 do 4 dana, takođe obavestite lekara.

izvor: roditelj.me

foto: lifepressmagazin.com, klokanica.hr, lansinoh.co.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno