Trudnoća
25.01.2016.

Kako sprečiti nastanak strija u trudnoći?

Strije su vrlo često stanje na koži koje srećom ne uzrokuje značajne medicinske probleme i najčešće su kozmetički problem. Ipak, mogu predstavljati izvor nezadovoljstva i stresa za one koji ih imaju. Strije su u stvari mali kožni ožiljci praćeni epidermalnom atrofijom.

Najčešće zahvataju kožu koja je podvrgnuta kontinuiranom i progresivnom istezanju. Pojavljuje su u predelu stomaka i grudi kod trudnica, na ramenima bodibildera, na leđima i butinama kod adolescenata koji izuzetno brzo izrastu i kod ljudi koji mnogo osciluju u težini.

Uzorci nastanka

Faktori koji dovode do razvoja strija nisu u potpunosti razjašnjeni. Pretpostavka je da i genetski faktor ima uticaja, ali još uvek nema jasnih dokaza. Epidemiološke studije rađene u Sjedinjenim Američkim Državama ukazuju da otprilike 90 odsto trudnica, 70 odsto devojaka adolescenata i 40 odsto mladića adolescenata imaju strije.

U ranoj fazi nastanka strija koža izgleda istanjeno sa ružičastom nijansom koja na momente svrbi. Kako napreduju, strije se izdužuju i postaju crveno-ljubičaste, a površina može biti blago naborana. Zrele strije su bele linije nepravilnog oblika, najčešće dugačke nekoliko centimetara, i široke od 1 do 10 milimetara.

Prevencija nastajanja strija u trudnoći počinje u drugom trimestru.

Uobičajena pojava

Period trudnoće je posebno vreme za svaku ženu. U drugom trimestru promene postaju vidljive i za okolinu. Ti si srećna, uzbudjena i zračiš prepoznatljivim trudničkim sjajem. To je takođe vreme kada je tvoj stomak počinje da se primećuje i sve je veći iz dana u dan. Počinju i prve brige zbog nastanka strija. Možda vam se čini da su strije neizbežne, ali postoji način da ih izbegnete. Ako sledite preporuke možete sprečiti nastajanje strija u toku i posle trudnoće.

Prvo, važno je da znate da je pojava strija u trudnoći potpuno uobičajena. Studije pokazuju da čak 90% žena dobije strije i one nastaju najčešće tokom šestog i sedmog meseca trudnoće, kada telo počinje da se priprema za porođaj.

Prevencija

Prevencija nastajanja strija tokom trudnoće počinje sa razumevanjem kako do njih dolazi. Iako je tačan uzrok nepoznat, one verovatno nastaju zbog hormonalnih promena i rastezanja vezivnog tkiva u koži. Kako stomak postaje sve veći, koža mora da se rasteže i širi zajedno sa njim. Pošto se sve to dešava veoma brzo, koža koja nije dobro hidrirana i elastična može da se ošteti, što za posledicu ima nastanak strija. Zbog toga je važno da pravilnom negom osigurate da vasa koža bude hidrirana kako bi održavala elastičnost tokom rasta bebe.

Kako sprečiti?

Tretman i saniranje strija je mnogo efikasnije ukoliko se počne u ranom stadijumu nastanka. Kad strije postanu bele mnogo manje opcija za tretman je na raspolaganju.

Jedan od načina tretiranja strija, ali i veoma važna stavka u prevenciji, jeste intenzivna hidratacija kože odgovarajućim kremama. U tretmanu strija veoma važna je prevencija, tako da se preporučuje intenzivna hidratacija i mazanje kremom delova kože koji su potencijalno pod rizikom. Kod trudnica, poželjno je de se koža u predelu stomaka i grudi, maže nekoliko puta dnevno kako bi se pomoglo koži koja se intenzivno isteže.

Prednost treba dati posebno formulisanim kremama za tretman strija, koje svojim sastojcima dodatno pomažu umanjenju i prevenciji problema.

izvor: lepotaizdravlje.rs

foto: me-to-we.nl, roditelji.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno