Trudnoća
12.10.2015.

Koja je idealno vreme za prvu trudnoću?

Kako bi ženama koje žele decu pomogli u određivanju idealne dobi za početak zasnivanja porodice, naučnici sa britanskog Univerziteta u Šefildu skupili su i analizirali podatke o plodnosti uzetih od više od 58.000 žena.

- Želi li troje dece žena bi na osnivanju porodice trebala početi da radi sa 23 godine, želi li dvoje sa 27, a za jedno dete ne bi smela čekati dalje od 32. rođendana"

Došli su do zaključka da bi žene koje žele veliku porodicu, odnosno barem troje dece, prvo dete trebale roditi najkasnije s 23 godine.
Počne li na prvom detetu raditi sa 23 godine, tvrde stručnjaci, imaće 90 posto više šanse da rodi troje dece, ako ih želi toliko. Čeka li do 31. godine šansa da bude majka troje dece pada na 75 posto, a čeka li do 35. godine šanse su 50 posto.

Žena koja želi dvoje dece trebala bi na majčinstvu početi raditi do 27. godine, a koje žele jedno dete ne bi smele čekati dalje od 32. rođendana da postanu majke.

Analiza je takođe pokazala da in vitro oplodnja, odnosno medicinski potpomognuta oplodnja nije garancija ženama koje odlažu majčinstvo, odnosno da mogućnost trudnoće produžuje za svega jednu ili dve godine.

Stručnjaci ističu da ovi podaci ne moraju važiti za svaku ženu, ali da itekako mogu pomoći ženama koje žele planirati porodicu i ostvariti san o velikoj porodici.

foto: savjetnica.com, lepotaizdravlje.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno