Trudnoća
18.05.2015.

Trudnice, zaboravite na kafu!

Američki stručnjaci upozoravaju da trudnice koje piju dve ili više šolja kafe dnevno pod dvostruko rizik od pobačaja od onih koji izbegavaju kafu

Trudnice koje konzumiraju kofein, čak i ako oni piju samo šolju kafe dnevno, izloženi su većem riziku od ima dete dovoljno gravitacije, upozoravaju britanski stručnjaci iz Lester univerzitetu. Pored trudnica kafopije, upozorenje se odnosi na one trudnice koje su konzumirale čaj, gazirne pića, čokoladu i neke lekove koji se dobijaju na recept.

U ranijim istraživanjima, ove godine, američki stručnjaci su upozorili da trudnice koje piju dve ili više šolja kafe dnevno pod dvostruko rizik od pobačaja od onih koji izbegavaju kafu. Što se tiče bebe rođene sa nedovoljnim telesne težine, one postaju izloženi različitim uslovima, kao što su visok krvni pritisak, dijabetes i srčanih problema.

Britanski stručnjaci su sproveli istraživanje na 2.645 žena, prosečne starosti 30 godina, koji su između osam i dvanaest nedelja trudnoće. Prosečan dnevni unos kofeina ovih žena je 159 miligrama, što je u Velikoj Britaniji ispod preporučenog nivoa od 200 miligrama.

Ustanovljeno je da efektu kofeina na fetalni rast do sličnog meri kao štetnih efekata alkohola. U stvari, trudnice koje piju jednu do dve šolje kafe dnevno (odnosno između 100 i 199 miligrama kofeina) rizik da dovoljno jak dete povećava za 20 odsto u odnosu na one koji su konzumirali manje od 100 miligrama kofeina.

U trudnica koje su konzumirale dve do tri šolje kafe dnevno (ili 200 do 299 miligrama kofeina) da je rizik povećan za 50 odsto.

Saveti i britanski stručnjaci da bude uoči začeća i tokom trudnoće maksimalne granice unos kofeina i da po mogućstvu ne prelazi 100 miligrama dnevno.

izvor:Tanjug

foto: ibar.ba

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno