Trudnoća
01.07.2014.

Zašto je dobro rađati posle 30.?


Žene koje su rodile dete posle 33. godine života dvostruko su češće živele do 95. godine nego one koje su rodile u kasnim 20-tim, potvrdilo je istraživanje američkog Univerziteta medicinskog centra Boston, koje je sprovedeno na 462 žene.

Životni vek je bio duži za trudnice u 40-tim, a one žene koje su zatrudnele prirodnim putem i rodile posle 40. godine imale su četiri puta veće šanse da dožive 100. rodendan nego majke koje su rodile u ranoj mladosti, piše Fox News.

Kod žena koje su prirodnim putem ostale trudne u kasnijim godinama, reproduktivni sistem sporije stari, što važi i za ostatak organizma, istakao je vodlja istraživanja dr Tomas Perls.

"Što su žene duže plodnije, to je veća verovatnoća da će gen za dug život preneti na buduće generacije, ali to ne znači da žene treba da odlažu trudnoću", dodao je Perls.

Ranija istraživanja su potvrdila da na očekivani životni vek utiču životni stil i genetika, pri čemu se oko 80 odsto uticaja odnosi na životne navike, a 20 zavisi od genetskog materjala.

Međutim, ta verovatnoća se smanjuje ako žena rodi troje dece.

TANJUG

foto: najboljamamanasvetu.com

 

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno