Trudnoća
24.05.2014.

Matične ćelije su izvor života

Ne postoji nijedan razlog zašto ne sačuvati matične ćelije koje osiguravaju zdravlje i budućnost vaše porodice

Porođaj je prilika za sve roditelje da zaštitite svoju porodicu tako što će sačuvati  krv iz pupčane vrpce novorođene bebe. U budućnosti ove ćelije nekome možda mogu spasiti život. O značaju čuvanja matičnih ćelija razgovaramo sa Gabrielom Ristić,  direktorkom Beo Stem Cell kompanije, eksluzivnog zastupnika banke matičnih ćelija Biohelenika iz Soluna .

Da li je u Srbiji porasla svest o značaju čuvanja matičnih ćelija?

Porođaj je jedini i neponovljivi trenutak za vas roditelje da zaštitite svoju porodicu čuvanjem krvi iz pupčane vrpce vaše novorođene bebe. Ne postoji nijedan razlog zašto ne sačuvati matične ćelije koje osiguravaju zdravlje i budućnost vaše porodice.
- Nažalost, informisanost građana o matičnim ćelijama, njihovom značaju za budućnost, kao i potrebi da se one sačuvaju još nije na zadovoljavajućem nivou. Naša firma pokušava da putem interneta i  fejsbuk strane pruži što više informacija. 

Kome se ostavljanje matičnih ćelija posebno preporučuje?

- Ostavljanje matičnih ćelija preporučuje se svima. To je naročito važno ako znamo da živimo u vremenu stalnog porasta broja obolelih od karcinoma. Posebno se preporučuje ljudima koji u porodici već imaju istoriju neke maligne bolesti poput leukemije, raka limfnih žlezda, dijabetesa...Danas, matične ćelije uspešno se primenjuju u terapiji hematopoetskih oboljenja i narušenog imonološkog sistema, bolesti jetre, a u toku su i klinička istraživanja koja opravdavaju upotrebu matičnih ćelija u terapiji infarkta miokarda, aterosklerotičnih promena na krvnim sudovima, kod tretmana cerebralne paralize, mišićnih distrofija, multiple skleroze, kod post-traumatske regeneracije moždanog tkiva, dijabetes melitusa, alchajmerove i parkinsonove bolesti.

Znači, to je lek za više generacija?

- Čudotvorna moć matičnih ćelija ogleda se i u mogućnosti da se osim kod donora, matične ćelije mogu upotrebiti i kod njihovih roditelja, braće i sestara, ukoliko se ustanovi da između njih postoji imunokompatibilnost.

Kako izgleda procedura uzimanja matičnih ćelija?

- Prikupljanje krvi iz pupčane vrpce je jednostavan postupak. Nakon odvajanja novorođenčeta rezanjem pupčane vrpce, širokom iglom ubode se u venu u pupčanoj vrpci te se putem gravitacije pusti da se krv sliva u vrećicu koja se nalazi na kraju. Na taj način prikupi se 50 - 110 ml umbilikalne krvi. Unazad par godina ta se krv bacala. Od 1995. u mnogim zemljama sveta ta se krv prikuplja i koristi u svrhu lečenja mnogih bolesti.

Da li je ova procedura potpuno bezbedna?

- Da. Krv se prikuplja kada se dete rodi nakon što se podveže pupčana vrpca. Prikupljanje je bezbolno, jednostavno i sigurno za majku i za bebu. Samo prikupljanje ne remeti porođaj i nema uticaja na njegov normalan tok. U većini slučajeva vreme prikupljanja krvi iz pupčane vrpce iznosi oko tri minuta, jer nakon toga dolazi do početka normalnih procesa zgrušavanja u pupčanoj vrpci i placenti.

Gde se čuvaju uzeti uzorci?


Kao što sam već napomenula, matične ćelije se čuvaju na dve posebne lokacije - u Solunu i Atini. Uzorci se čuvaju u tečnom azotu, na nepromenjenoj temperaturi od -196 stepeni Celzijusovih, u specijalnim epruvetama (vijale), saglasno s protokolom (Brohmeyer et al 2003, PNAS, 100:645-650) koji je pokazao da je ovaj način čuvanja jedini koji matičnim ćelijama obezbeđuje sposobnost života na neograničen vremenski period. Zbog toga se primenjuje u najvećim privatnim bankama za matične ćelije u svetu. Jedna polovina svakog primerka matičnih ćelija čuva se u Solunu, a druga polovina u laboratoriji kompanije TAKEIE (Grčki nacionalni institutut za istraživanje)u Atini, koja ima interni ugovor sa „Biohellenikom“.

Zašto ih čuvate na dva mesta?
Razlog za dvojno čuvanje matičnih ćelija je sigurnost u slučaju prirodnih katastrofa. Takođe, treba napomenuti da je „BIOHELLENIKA“ jedina banka u Evropi koja je osigurala svoje uzorke kod „Lloyd“ osiguranja. To je najveća i najstarija osiguravajuća kuća u svetu.

Koje su novine u ovoj oblasti?

 Do sada je izvedeno 25. 000 krvnih transplantacija matičnih ćelija u Evropi. U 70 odsto slučajeva, pacijenti su koristili svoje matične ćelije dok je ostalih 30 odsto koristilio alogene matične ćelije od kompatibilnog donora. U  70 odsto slučajeva radilo se o rodbinskoj vezi, a u 30 odsto slučajeva ne. U velikom broju slučajeva, korišćene su krioprezervirane matične ćelije. Ove ćelije imaju prednost, zato što mogu da se koriste po hitnom postupku, naravno ako su sakupljene i krioprezervirane u trenutku kad je donor bio zdrav.
Matične ćelije iz krvi pupčane vrpce koriste se za autologne i alogene transplantacije, i one su vrlo bitne u slučajevima kad pacijentu treba hitna transplantacija i nema vremena da traži kompatibilnog donora.

Mogućnosti su ogromne?

- Sadašnje mogućnosti krioprezervacije krvi iz pupčane vrpce pokazuju da će u budućnosti svako dete moći da sačuva svoje matične ćelije i da ih ima kad mu zatrebaju. Pretpostavlja se da će upotreba matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, biti veoma povećana u sledeće četiri godine, naročito za lečenje bolesti kao što su akutna mieloblastična leukemija, akutna limfoblastična leukemija, limfomi kod dece i autoimune i kardiovaskularne bolesti.

Šta roditelji koji planiraju čuvanje matičnih ćelija treba da znaju?

Pre svega da znaju koje su prednosti čuvanja matičnih ćelija iz krvipupčanika. A te prednosti su brojne – matične ćelije prikupljene na rođenju bolje su od matičnih ćelija iz drugih izvora, imaju nultu godinu starosti i zato nisu podložne efektima starenja i faktorima sredine; imaju stoprocentnu histo-kompatibilnost za sebe i visoki stepen kompatibilnosti za uže članove porodice; raspoložive su, bez potrebe da se traži kompatibilni donator, imaju  niže cene terapije u odnosu na proces traganja za histo-kompatibilnim donatorom; bolja histo-kompatibilnost u porodici u odnosu na matične ćelije iz koštane srži, jer su mlađe; matične ćelije se smatraju detetovim vlasništvom, i bilo kakvo korišćenje je isključivo diskreciono pravo roditelja ili samog deteta; čak i ako zatrebaju nakon mnogo godina, detetovi vršnjaci će reći “on/ona je jedno od srećnih deteta jer su njegovi roditelji predvideli ovo i zadržali njegove/njene matične ćelije”.

Vaša poruka čitaocima „Dečjeg sajta“?

- U budućnosti bi svako trebalo da sačuva svoje matične ćelije, one koje mu je dodelila priroda.

Dečji sajt

BEO STEM CELL” je ekskluzivni saradnik „BIOHELLENIKE A.E. Thessaloniki, Greece“. „BIOHELLENIKA” je  jedna od retkih banaka u svetu, a jedina u Evropi, koja je svoje uzorke osigurala u “Lloyd osiguranju”, najstarijoj i najvećoj osiguravajućoj kući u svetu. To znači da su svi uzorci obezbedeni od bankrotstva.
- Za više od 4,5 godina, koliko postoji firma “BEO STEM CELL” u Srbiji, nismo imali nijedan negativni uzorak. To dokazuje da smo veoma ozbiljni i da imamo odličnu organizaciju. Zato ljudi imaju poverenje u našu firmu i većina klijenata su kod nas došli na osnovu preporuke – ističu u “BEO STEM CELL - u”  .
Uz našu pomoć, kažu, dobijate mogućnost da izaberete sertifikovane postupke za čuvanje matičnih ćelija zato što su matične ćelije dragocene! Nije reč o jednostavnom postupku čuvanja matičnih ćelija, već o jedinoj mogućnosti koja spašava živote.
Budući roditelji besplatno dobijaju set za prikupljanje i transport krvi iz pupčane vrpce, potpisivanjem ugovora sa BEO STEM CELL.
BEO STEM CELL garantuje besplatan transport prethodno prikupljene krvi iz pupčane vrpce do laboratorija Biohellenike u Solunu u roku od 48 h. U roku od 15 dana nakon dospevanja matičnih ćelija u Solun, u BEO STEM CELL pristižu sertifikati iz Biohellenike za izolaciju, kontrolu kvaliteta i krioprezerviranje matičnih ćelija koji se uručuju roditeljima. Sertifikati su dokaz i roditelji postaju vlasnici matičnih ćelija koje su zamrznute i sačuvane u laboratorijama Biohellenike u periodu od 20 godina.

slike:www.geneticliteracyproject.org,www.easybabylife.com,www.mothersdelight.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno