Porodični odnosi
22.02.2014.

Za roditelje koji ne vakcinišu decu

Roditeljima koji ubuduće budu odbijali da vakcinišu decu preti prijava i novčana kazna. Roditelji najčesće odbijaju vakcine iz straha od neželjenih reakcija. Prema novom zakonu, plaćaće kazne od 20-50.000. dinara
Uprkos činjenici da je vakcinacija dece obavezna po zakonu, svake godine oko dve hiljade predškolske dece u Srbiji ne primi vakcine protiv 10 zaraznih bolesti.
Jedan broj dece potiče iz najsiromašnijih slojeva društva, koja nisu ni evidentirana i ne idu kod lekara a jedan broj roditelja donosi takvu odluku iz straha od neželjenih reakcija na vakcine. Ipak postoje roditelji koji smatraju da je na njihovu decu, vakcina ostavila više nego ozbiljne posledice.
"Kada je moj sin primio vakcinu iz okvira redovne vakcnacije, prva reakcija je bila veoma visoka temperatura. Nakon toga se promenio, prestao da govori, bivao udaljen od nas i evo i sada živi u svom svetu. Ja imam još jednog sina od sedam godina i na osnovu iskustva sa mlađim sinom, stariji neće primiti vakcinu", kaže jedna majka.
Pedijatri smatraju da je vakcinacija potrebna svoj deci. Tvrde da je vakcina bezbedna I da roditelji bezrazložno stvaraju paniku.
"Roditelji ne treba da se plaše da vakcinišu svoju decu, jer obavezna vakcinacija nosi, vakcinu protiv bolesti koje su vrlo ozbiljnei mnogo je veći rizik od obolevanja nego od vakcinacije. Bezbedna je ova vakcina koja se sada daje", kaže za B92 pedijatar Irena Kostić.
Iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut", podtvrdili su nam da je petovalentna vakcina, bezbedna.
"Vakcine su apsolutno bezbedne i s obzirom na to da u skladu sa zakonskom regulativom u Srbiji prvi nivo kontrole predstavlja agencija za lekove gde se vrši testiranje preparata a sa druge strane Batut, sa mrežom instituta u skladu sa zakonskom regulativom vrši nadzor nad neželjenim reakcijama, nakon imunizacije", kaže za B92 Gordana Lončarević, šefica Odseka za imunizaciju.
I dok 15 zemalja EU vakcinacija dece nije obavezna u Ministarstvu zdravlja Srbije kazu da ukoliko sanitarni inspektor utvrdi da dete nije vakcinisano, roditeljima se naređuje da do određenog roka vakcinišu decu jer u protivnom biće podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
B92

slika:http://www.kurir-info.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi