Porodični odnosi
17.02.2014.

Moguće je vratiti vid kućnim ljubimcima

Nedavno je i u Srbiji moguće da se psima koji boluju od katarakte operacijom vrati dobar i kvalitetan vid. Pre šest meseci obavljene su prve intervencije u našoj zemlji.
Slabljenje i gubitak vida zbog zamućenja očnog sočiva nije neprijatnost koja pogađa isključivo ljude. Sve životinje mogu takođe dobiti kataraktu. Oftalmološka hirurgija i njima pomaže. Operacija se izvodi istom aparaturom i na identičan način kao kod ljudi, ultrazvukom i ugrađuje se sočivo sa dioptrijom. Tako se operacije katarakte izvode širom sveta kod brojnih divljih i domaćih životinja. Ipak najčešći pacijanti su kućni ljubimci i to prevashodno psi. Psi dobijaju kataraktu u znatno većem procentu nego mačake i kunići, a neke rase pasa su podložnije od drugih. Razlog za to leži u činjenici da su katarakte kod nekih rasa pasa nasledne.
Za razliku od ljudi kod kojih se zahvat izvodi u lokalnoj anesteziji uz kratak postoperativni oporavak, kod pasa se operacija izvodi u opštoj anesteziji uz obavezan preoperativan i dugotrajan postoperativan tretman koji se sastoji u aplikovanju kapi. Kako kod pasa nisu sve katarakte operativne, neophodan je detaljan preoperativni oftalmološki i opšti pregled, kako zahvat ne bi bio uzaludan. Još jedna od razlika u poređenju sa ljudima je vreme pojavljivanja - kod ljidi se najčešće radi o staračkoj katarakti, dok se kod pasa zavisno od  vremena pojavljivanja govori o kongenitalnoj katarakti (razvija se pre rođenja, prisutna na rođenju), juvenilnoj (razvija se kod mladih životinja) i senilnoj katarakti (razvija se kod starih životinja).
 

slika:www.b92.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi