Porodični odnosi
17.12.2013.

Zašto je maslinovo ulje dobro za pse?

Zašto je maslinovo ulje dobro za pse?
Poznato je da je maslinovo ulje vrlo zdravo, hrana i lek. Iako se često ističe kako dobar deo namirnica koje jedu ljudi ne bi trebalo davati i psima, maslinovo ulje nije jedna od njih.
Maslinovo ulje sadrži mono-nezasićene masne kiseline - do 75 posto oleina, do 12 posto linoleina, vitamine A i E, palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil - nutrijente koji doprinose fiziološkoj ravnoteži i jačanju imuniteta.

Veterinari ističu da je maslinovo ulje zdravo i za pse, ali ne u prevelikim količinama jer se ipak radi o masnoći. Ne preporučuje se više od jedne kašičice dnevno, i to hladno ceđenog, koje se dodaje na kraju, nakon kuvanja obroka.

Osim što se smatra da ima antikancerogena svojstva i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, neki su se vlasnici uverili kako neverovatno utiče na kožu i dlaku psa.

Poznata su iskustva vlasnika kojima su psi počeli da gube dlaku koja im je na nekim delovima tela potpuno nestala. Nakon nekoliko nedelja hranjenja obrocima obogaćenima maslinovim uljem, psima bi na tim delovima narasla potpuno nova dlaka. Pomaže i kod suve i perutave kože.

Osim što je toliko zdravo, maslinovo je ulje psima i vrlo ukusno.

Izvor i slika::ljubimci.24sata.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi