Porodični odnosi
13.09.2019.

Ma koliko vam se to ne sviđalo, deci je u prirodi da budu buntovna

Ubeđivanje s detetom da ode u krevet, da pojede više povrća ili da obuče jaknu predstavlja veliki problem većini ljudi. Međutim, to ne znači da vi kao roditelj treba da odustajete od svojih zahteva, ali ni da kaznama isterujte svoje. 


Normalno je deci postavljate granice, ali je s druge strane sasvim prirodno da ih ono pomera i ponekada krši. Zato duboko udahnite, umirite se kada dođete u ovu fazu i pokušajte da obratite pažnju na sledeće stvari.

Identifikujte svoj okidač
Kada se osećate nemoćno, zabrinuto, pod pritiskom, nesigurno, frustrirano ili ako ste ljuti, sve ove emocije imaju veliki uticaj na to kako ćete odgovoriti detetu. Ukoliko primetite kod sebe neku od ovih emocija, bolje je da zastanete, da se na trenutak umirite pa tek onda da odgovorite na njegovo odbijanje poslušnosti jer će samo tako vaš zahtev doneti pravi rezultat. Ukoliko ste pod nabojem emocija, izazvaćete još veći bunt kod deteta. 

Budite empatični ako plače
Deca se osećaju bolje ukoliko znaju da ih razumete makar se i ne slagali sa njihovim pogledom na trenutnu sitaciju. Dete najčešće samo izražava svoje mišljenje, a vama se možda čini da vam namerno tera inat.
Nekada se neće ni izraziti rečima već kroz ljutnju ili suze, pa je važno da se stavite u njihov položaj, pokažete empatiju i da im stavite do znanja da vam je njihovo mišljenje važno i da ih razumete iako se ne slažete sa njima. 

Ponudite mu utehu, a ne kaznu 
Verujemo da je veliki izazov ostati smiren ukoliko dete plače i odbija da vas posluša. Međutim, takvo ponašnje samo je znak da je preplavljeno jakim emocijama sa kojima ne zna kako da se ponaša.
Ne morate ga kazniti ili menjati svoje mišljenje. Budite blagi prema njemu dok se ne umiri kako biste racionalno i na miru mogli da popričate. Ukoliko pokažete saosećanje i budete nežni, to ne znači da odustajete od svojih zahteva. 

Birajte reči, to će ga motivisati
Umesto da vaši zahtevi budu samo naredbe, ublažite ih nagradom ukoliko ih dete ispuni. Sasvim drugačije osećanje izaziva rečenica: "Smesta da si oprao zube i u krevet!" nego - "Vreme je da se peru zubi, pa ćeš onda moći da odabereš šta da ti čitam pre spavanja".
foto: lamenteesmaravillosa, trome.pe, parentmap

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi