Porodični odnosi
06.03.2023.

Budite strogi, ali s merom

Mnogi ljudi veruju da će deca, što ste prema njima stroži, biti poslušnija i disciplinovanija, ali to u mnogim slučajevima nije tačno. Budući da su naše majke i očeve, kao i nas same vaspitavali strogo, današnje generacije roditelja su, čini se, daleko popustljivije.

Šta podrazumeva idealan tip vaspitanja?

Idealan model vaspitanja trebalo bi da bude „demokratičan“, sa tačno utvrđenim granicama i pravilima ponašanja, ali uz uvažavanje detetovih osobenosti, njegovor ritma i karaktera, mišljenja i stav u određenim situacijama. Roditelji koji se zalažu za ovaj vaspitni stil ne izgovaraju rečenicu „Biće tako zato što JA tako kažem“. Ona i nema mnogo smisla jer dete treba da zna zašto nešto mora da uradi ili zašto je nešto zabranjeno, a ne da sluša zato što se boji. Osim toga, važno je i da zna koje su posledice kršenja pravila.

Da li je autoritativno vaspitanje opravdano?

S druge strane, mnogi roditelji se odlučuju za autoritativno vaspitanje i kažnjavanje bez ikakvih objašnjenja. Ovi su vrlo glasni kad hvale dete i kad slave njegove uspehe, ali i kada sankcionišu nešto nedozvoljeno, ma koliko greška bila mala. Veoma loša komunikacija, pa čak nedostatak komunikacije između roditelja i deteta uobičajena je za ovaj tip vaspitanja.

Deca odgajana na ovakav način odrastaju u veoma nesigurne i anksiozne osobe koje traže odobravanje i potvrdu drugih i za najmanju odluku koju treba da donesu. Ona često lažu, odnosno govore roditeljima ono što oni očekuju da čuju, kako bi izbegla pridike, kazne i emocionalne ucene. Ulaskom u pubertet smanjuje im se samopouzdanje i vera u sebe, pa često ne znaju da prepoznaju svoje želje i potrebe jer su uvek radili ono što su roditelji smatrali ispravnim.

U kasnijim partnerskim odnosima i prijateljskim vezama osobe koje su strogo odgajane neće imati inicijativu i neće znati da se izbore za sebe i svoje potrebe. Patiće od straha od napuštanja koji doživljavaju kao kaznu.

Zbog svega ovoga deci od najranijeg uzrasta treba postavljati granice, ali bez preterivanja i sa smislom.

foto: freepik bearfotos

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lutke Disney 1100016699,orb
Lutka Aurora HLW09
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lutke Disney 1100016703,orb
Lutka Elsa Frozen HLW46
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drveni stalak za kolače TV283
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.600,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

27.
Oct
2023
Porodični odnosi
31.
May
2023
Porodični odnosi