Porodični odnosi
06.03.2023.

Budite strogi, ali s merom

Mnogi ljudi veruju da će deca, što ste prema njima stroži, biti poslušnija i disciplinovanija, ali to u mnogim slučajevima nije tačno. Budući da su naše majke i očeve, kao i nas same vaspitavali strogo, današnje generacije roditelja su, čini se, daleko popustljivije.

Šta podrazumeva idealan tip vaspitanja?

Idealan model vaspitanja trebalo bi da bude „demokratičan“, sa tačno utvrđenim granicama i pravilima ponašanja, ali uz uvažavanje detetovih osobenosti, njegovor ritma i karaktera, mišljenja i stav u određenim situacijama. Roditelji koji se zalažu za ovaj vaspitni stil ne izgovaraju rečenicu „Biće tako zato što JA tako kažem“. Ona i nema mnogo smisla jer dete treba da zna zašto nešto mora da uradi ili zašto je nešto zabranjeno, a ne da sluša zato što se boji. Osim toga, važno je i da zna koje su posledice kršenja pravila.

Da li je autoritativno vaspitanje opravdano?

S druge strane, mnogi roditelji se odlučuju za autoritativno vaspitanje i kažnjavanje bez ikakvih objašnjenja. Ovi su vrlo glasni kad hvale dete i kad slave njegove uspehe, ali i kada sankcionišu nešto nedozvoljeno, ma koliko greška bila mala. Veoma loša komunikacija, pa čak nedostatak komunikacije između roditelja i deteta uobičajena je za ovaj tip vaspitanja.

Deca odgajana na ovakav način odrastaju u veoma nesigurne i anksiozne osobe koje traže odobravanje i potvrdu drugih i za najmanju odluku koju treba da donesu. Ona često lažu, odnosno govore roditeljima ono što oni očekuju da čuju, kako bi izbegla pridike, kazne i emocionalne ucene. Ulaskom u pubertet smanjuje im se samopouzdanje i vera u sebe, pa često ne znaju da prepoznaju svoje želje i potrebe jer su uvek radili ono što su roditelji smatrali ispravnim.

U kasnijim partnerskim odnosima i prijateljskim vezama osobe koje su strogo odgajane neće imati inicijativu i neće znati da se izbore za sebe i svoje potrebe. Patiće od straha od napuštanja koji doživljavaju kao kaznu.

Zbog svega ovoga deci od najranijeg uzrasta treba postavljati granice, ali bez preterivanja i sa smislom.

foto: freepik bearfotos

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lutke Disney 1100016699,orb
Lutka Aurora HLW09
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lutke Disney 1100016703,orb
Lutka Elsa Frozen HLW46
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.799,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Drveni stalak za kolače TV283
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.600,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi