Porodični odnosi
13.03.2023.

Ne ratujte preko dece

Prema istraživanju u našoj zemlji brakovi u proseku traju 13 godina. Za prekid bračne zajednice najčešće su se odlučivali Beograđani i Vojvođani, a najređe žitelji Šumadije i Zapadne Srbije.Statistika pokazuje da se najveći broj brakova prekida u prvih pet godina, najčešće zbog razmirica izazvanih finansijskim problemima, i da majke češće dobijaju starateljstvo nad decom.

Razvod roditelja veoma traumatičan za decu

Razvod roditelja za malu decu je skoro pa podjednako traumatičan kao smrt mame ili tate, a kod školaraca se, osim osećaja gubitka, javlja i stid pred društvom i okolinom. Izvesno je da će se svako dete, malo ili veliko, teško nositi sa odlukom da im se roditelji razvode, čak i kada znaju da je to, zbog sukoba, svađa, psihičkog, pa i fizičkog nasilja, najbolje za sve.

Da li je moguć bezbolan razvod?

Bezbolan razvod ne postoji ni za roditelje koji su svesno doneli tu odluku, pa kako bi mogao da bude bezbolan za decu koja se u ovakvim situacijama osećaju rastrzano. U kojoj meri će razilaženje roditelja biti traumatično i koliko će dugo dete ili deca zbog toga patiti zavisi od toga kako se mama i tata postave u toj situaciji.

Nažalost, većina njih je u tom periodu zaokupljana sobom, svojim osećanjima, svojim gubitkom, besom i rešavanjem stambenog pitanja, podelom imovine... 

Kako deci objasniti razvod roditelja?

Najvažnije je, kažu psiholozi, da se deci objasni da ona nisu ni za šta kriva i da će ga mama i tata uvek voleti iako neće više živeti svi zajedno. Objašnjenja koja se daju deci treba da budu primerena njihovom uzrastu, kako ono ne bi razvilo svoju interpretaciju događaja, da ne bi sebe krivilo za razvod, da ne bi bilo ljuto, besno, postiđeno.
Što je dete manje ono će više da tuguje za roditeljem koji je otišao, dok će ona starija biti ljuta i besna, jer misle da su ostavljena.

Bes koji oseća može se vezati samo za jednog roditelja, a s godinama, pored besa i krivice, kod deteta može da se javi i stid, pa je važno da oba roditelja budu što prisutnija u detetovom životu.
Nažalost, u većini slučajeva razvedeni roditelji koriste decu za „potkusurivanje“, teranje inata i osvete, što može da ostavi trajne posledice na njih i na njihove buduće partnerske odnose. Zato je važno, apeluju psiholozi, da roditelji svoje međusobne nesporazume i pojedinačna osećanja ostave po strani i da se fokusiraju na zajedničko vaspitavanje i podizanje dece.

Foto: geralt-pixabay,sander-sammy-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Anatomski ranac Urban Flowers SC1643
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.399,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Anatomski ranac Little Unicorn SC2112
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Šatori 68108LEM
 Šatori za decu-  AdventureChasers kuca 68108
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.590,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

27.
Oct
2023
Porodični odnosi
31.
May
2023
Porodični odnosi