Porodični odnosi
12.06.2018.

Motivišite klince

Ubediti dete da radi ono što ne želi veliki je izazov za svakog roditelja, bilo da je reč o sređivanju sobe, učenju, pisanju domaćih zadataka, postavljanju stola... Takođe, teško je, možda još teže, sprečiti dete da radi ono što mu branite - da spava do podne, da na školskom odmoru jede nezdravu hranu, da gurka decu u vrtiću, da vuče psa za rep...
Da bi dete promenilo svoje ponašanje, vi treba da ga motivišete. A kako se to postiže, znaju psiholozi.

Razmorite svoj sistem nagrađivanja
Nagrađivanje zaista može da bude korisno i da navede dete da koriguje svoje ponašanje, ali ne i dugoročno gledano. Vremenom će njegovo ponašanje početi da zavisi od toga da li će biti nagrađeno ili ne, pa ćete se vratiti na početak priče i početak problema. 
Jedno istraživanje je pokazalo je da i deca koja su nagrađivana za svaki završen crtež, pa im je nagrada potom uskraćena, prestaju da crtaju iako je to aktivnost u kojoj zaista užuvaju. Nagrada i njeno ukidanje umeju da budu pogubne za motivaciju.
Razumljivo je da ćete u nekim situacijama koristiti male stimulanse, kao kad dete ima napad plača u gradskom prevozu, ali to ne pomaže kada je reč o sređivanju sobe i skupljanju igračaka. Uostalom, ako je reč o obavezi, ona mora da se završi bez pogovora. Ni roditeljima niko ne plaća za kačenje veša, usisavanje i kuvanje.
Umesto nagrada za ispunjavanje obaveza koristite pohvale. One deluju motivišuće.

Vodite konstruktivne razgovore
Umesto da deci obećavate nagrade za ispunjenje određenih zadataka, potrudite se da im uvek objasnite zbog čega nešto treba da urade, kako će im to koristiti već sada, a kako kasnije u životu. Psiholozi savetuju da uvek, kad je to primereno, pokažete empatiju, ponudite savet, dodatnu instrukciju ili pomoć. Nemojte da budete nadzorni organ već asistent koji će uskočiti ako zatreba.
Podstičite decu da predložu rešenja za određene situacije i, ukoliko su na dobrom putu, usvojite njihovo mišljenje, jer ćete ih tako motivisati da sarađuju. Objasnite im da, recimo, odlazak u park ili kod drugarice nije nagrada za na vreme urađen domaći zadatak, već rezultat činjenice da im na vreme urađen zadatak ostavlja dovoljno vremena za zabavu i ativnosti u kojima uživaju.

Ne kritikujte ih previše kad pogreše
Mnoga deca u početku uživaju u obavljanju kućnih obaveza, ali brzo odustaju jer roditelji uvek imaju neku zamerku - stvari nisu lepo spakovane, igračke su skupljenje, ali nisu složene, sto je prebrisan, ali nedovoljno dobro... Decu ovakvi komentari obeshrabruju i demotivišu, pa zato nemojte to da radite. Ne detaljišite i ne cepidlačite, osim kad vidite da su namerno nešto "otaljala", već im dajte vremena da nauče i da se poprave.
Inače, deci nikada ne treba poveravati zaduženja kojima nisu dorasla, a u početku ni poslove koje baš, baš ne vole, već krenite od onoga što će im najlakše pasti.

Pohvalite ih kad zasluže pohvalu
Ukoliko je dete ustalo samo posle prvog alarma i samo se spremilo za školu na vreme, pohvalite ga. Recite mu da ste mu zahvalni što ne morate da se spremate navrat-nanos, što nećete kasniti i što će vam dan početi u dobrom raspoloženju.
Deca vole kada su "po volji" roditeljima jer ih to motiviše da se i dalje lepo ponašaju kako bi mama i tata bili zadovoljni. Zato uvek pazite kako ih hvalite - hvalite njihov trud i napor, a ne sam rezultat.

Učite ih ličnim primerom
Veoma je prosto - ukoliko želite da vaša deca između sebe konflikte rešavaju na konstruktivan način i bez vike, i vi vaše konflikte sa partnerom rešavajte na miran način, sa puno poštovanja. Govorite "molim", "hvala" i "izvoli" u svakodnevnoj komunikaciji i u kući i van kuće, a uz to pažljivo odmeravajte reči. Ukoliko sa nekim razgovarate telefonom, a dete traži vašu pažnju, nemojte mu reći "Sačekaj minut!" ukoliko znate da razgovor može da potraje i 20 minuta. Ako to radite, nemojte da vas začudi da vam dete, kada mu kažete da raskloni sto, odgovori istom rečenicom "Sačekaj minut."

Govorite ono što mislite i radite onako kako detetu govorite, bićete odličan motivator. 

foto: understood.org, heartandstroke.ca, ellahozy, vix, Guía Infantil

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi