Porodični odnosi
14.05.2018.

Ne grdite ih pred svima

Ukoliko je dete bilo nevaljalo u samoposluzi, na ulici ili večeri kod prijatelja, sigurno ste ga makar jednom izgrdili pred svima, što je, tvrde psiholozi jako loše za njegovo samopouzdanje. Deca to doživljavaju kao ponižavanje pred osobama na koje treba da ostave pozitivan utisak i budu prihvaćeni u društvu u kom se nalaze. Neka deca će na grdnju reagovati još negativnije, jer će se osetiti napadnuto, dok će se druga, posebno ako su veoma mala, pokunjiti, rastužiti i povući u sebe, što može negativno da utiče na njihov razvoj i emocionalnu stablnost. .

Disciplinovanje i kritikovanje dece treba da ostanu u okviru porodice, jer će jedino na taj način imati efekta. Dete mora da se oseća voljenim i poštovanim, a dom treba da bude mesto na kom može bez straha da izražava emocije i da govori o problemima koji ga muče. Umesto da ga u javnosti kritikujete ako je nevljalo, trebalo bi preventivno da mu iskazujete ljubav i nežnost pred drugima, a rezultat će biti iznenađujuć.

Svi mi se sećamo situacija kada su mama i tata vikali na nas u javnosti i strašnog osećaja koji nam se urezao u pamćenje do danas. Vikanjem su skretali pažnju okoline na "prestupnika", a to smo bili mi, pa smo bili ophrvani negativnim emocijama, osećali smo se nemoćno i povređeno. Još se sećate toga? E, zato ne dozvolite da i vaša deca imaju tako loše uspomene.

Ako dete grdite u vaša četiri zida, pokazujete mu da ga poštujete i da ne želite da ga ponižavate pred drugima. Ne zaboravite da mu naglasite da ponavljanje grešaka i nedozvoljenog ponašanja više nećete tolerisati i da će ubuduće biti kažnjeno odvođenjem s mesta na kojem je pravilo "incidente".

Ukoliko se, na primer, dete igra loptom u dnevnoj sobi pred gostima uprkos zabrani, a zatim obori saksiju sa cvećem, vikanjem i kažnjavanjem deteta pred svima nećete korigovati njegovo ponašanje za ubuduće. U tom tenutku najbolje je da zatražite njegovu pomoć oko čišćenja nereda, a kada ostanete sami, porazgovarajte o tome što je uradilo i objasnite mu koje su posledice ukoliko i ubuduće ne bude poštovalo zabrane.

foto: Parents Magazine, sheknows, parenting

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

30.
Jan
2023
Porodični odnosi