Porodični odnosi
25.02.2018.

Odgajajte optimiste

Mnogo je razloga zbog kojih je potrebno negovati opitimizam kod dece. Ne samo da će tokom odrastanja i školovanja lakše prolaziti kroz poteškoće i izazove, nego će im to olakšati život i kasnije, kad budu zreli ljudi. Poslušajte ovih šest saveta i posmatrajte kako će se pozitivno odraziti ne samo na decu već i na celu porodicu.


1. Prestanite da se žalite

Ukoliko imate običaj da dok razvozite ili vodite decu do vrtića i škole ponavljate "Uvek, kasnimo! Nikada ne možemo da stignemo na vreme kao ostali!", ako glasno komentarišete probleme s posla i delite svoje dnevne frustracije pred decom, oni će usvojiti negativan pogled na svet i svakodnevni život i obaveze. Umesto toga, trudite se da pričate samo o stvarima koje su bile pozitivne ma koliko bile sitne i nebitne. Ukoliko postoji nešto što vas muči i što želite to da podelite s detetom, uradite to tako da na kraju izvučete nešto pozitivno. Tako ćete ih naučiti da se s problemima nose na konstruktivan način.

2. Upošljavajte ih odmalena
Od polaska u vrtić deci dajte listu obaveza koje moraju da ispune u toku dana, samo neka budu primerene uzrastu. Napravite zajedno listu zadataka, od onih jednostavnih - operi zube, obuci se i sredi sobu - pa će dete, kada ispuni svoje male zadatke, biti ponosno na sebe jer je uradilo nešto korisno.
Na taj način sami sebi pokazuju da mogu da ispunjavaju obaveze i zadatke, da su vredni i odgovorni  i da mogu da uspeju u svemu samo ako ulože adekvatan trud i pokažu zavidnu istrajnost. 

3. Ohrabrujte ih da probaju
Svi se trudimo da poštedimo decu od povređivanja, što je i normalno i očekivano. Logično je da dete koje je loš plivač nećete poslati da trenira vaterpolo, jer bi to negativno utcalo na njegovo samopouzdanje. Međutim, ukoliko ga obeshrabrujete da se oproba u bilo kom sportu samo zato što vam se čini da će drugi biti bolji od njega, ono će izgubiti i samopouzdanje i samopoštovanje i počeće pesimistički da gleda na svet oko sebe. Vremenom će ubediti sebe da ni u čemu neće biti najbolje iako to verovatno nije tačno.
4. Ne mešajte se
Prirodni instinkt tera roditelja da pomogne detetu koje ne uspeva da završi slagalicu ili trpi vređanje vršnjaka, iako se tako problem rešava samo trenutno a ne dugoročno. Kada se dete ponovo nađe pred sličnim problemom, ono će očekivati vašu pomoć, a vi naravno nećete moći da budete non-stop uz njega. Dalako je korisnije da ga naučite kako da reaguje u sličnim situacijama, kako da se zauzme za sebe u društvu i kako da samo nađe rešenje za svaku situaciju. Na taj način više će vrednovati sebe, znaće da samo može da ispuni određene zadatke, da može da se izbori za sebe i kada mama i tata nisu u blizini. Na taj način biće optimističnije i sigurnije u sebe.

5. Objasnite da bez istrajnosti nema uspeha
Kada dete prvi put dobije lošu ocenu iz matematike, ili krene sa treninzima i na početku mu ne ide kako je očekivano, verovatno će pomisliti: " Loš sam u matematici!, " Nikada neću biti uspešan u fudbalu" , "Meni hemija uopšte ne ide, nisam dovoljno pametan za to". Prvi put kada se desi ovako nešto, objasnite mu da je za sve potrebno vreme i da bez vežbe nema napretka.
Takođe, podsetite ga kako je sa nekim drugim stvarima imao poteškoća pa ste ih savladali uspešno: "Sećaš se kada smo učili čitanje, delovalo ti je teško u početku, ali vidi sada, možeš da čitaš sam sve tvoje omiljene knjige".

6. Budite realni
Detetu ne treba davati lažnu nadu niti treba ulepšavati stvarnost. Na primer, ako ste zbog selidbe morali da promenite deo grada, detetu će u početku možda biti teško da se uklopi u novu sredinu i nađe nove prijatelje. Tada ne treba da mu govorite "Novi drugovi iz razreda će se otimati oko tebe da im budeš najbolji prijatelj, jer će dete znati da to nije istina i da tako želite da mu "napumpate" samopouzdanje. Ukoliko se svari na početku ne budu odvijale onako kako ste govorili detetu, ono će krenuti da preispituje sebe i da u sebi traži krivicu za neuspeh. Zato je daleko bolje da sa detetom razgovarate otvoreno, da ga ohrabrite da ide korak po korak, da okolini pruža najbolje od sebe i da na sopstvenom primeru vidi kako će stvari polako doći na svoje mesto. 

izvor: parents.com

foto: parentingsquad.com, Hey Sigmund, Huffington Post, Con mis hijos

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi